poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ciasto z budyniem i rabarbarem

WITAM WAS CIEPLUTKO:)
MAMY JUŻ CZERWIEC (JESZCZE MIESIĄC I WAKACJE:)) DLATEGO CHCIAŁABYM PODSUMOWAĆ PRZEPISY Z MAJA.
A WIĘC W MINIONYM MIESIĄCU NAJWIĘCEJ ODSŁON MIAŁ PRZEPIS NA MUFFINKI JOGURTOWE Z HERBATNIKAMI. ZAPRASZAM PO PRZEPIS, KTO JESZCZE NIE SKORZYSTAŁ:)



Dziś mam dla Was kolejną propozycję na dodanie rabarbaru do ciasta:)
Przepis podpatrzony jest z innego bloga (na końcu posta dodaję odnośniki). Przepis bardzo mnie zaintrygował i nie zawiodłam się. Ciasto jest naprawdę smaczne, ale... no właśnie, mam jedno "ale":) Postawiłam to ciasto na gościnnym stole i dopiero po chwili pomyślałam sobie, że budyń w cieście wygląda jak... zakalec;) Radzę więc przygotować to ciasto tak dla siebie do kawki czy herbatki:) Jest naprawdę smaczne:)

Składniki:
KRUCHE CIASTO:
  • 1 żółtko;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • 1/3 kostki margaryny;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki ciemnego kakao.
BUDYŃ:
  • 1 ugotowany budyń czekoladowy;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 3 pałki rabarbaru.
PIANA:
  • 4 białka;
  • szczypta soli;
  • 1/2 szklanki cukru.
Wykonanie:
KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść dokładnie ze sobą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć spód małej tortownicy.
BUDYŃ: Do ugotowanego budyniu dodać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, wymieszać. Całość wylać na spód ciasta. Na to ciasto rwane na cząstki.
PIANA: Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać partiami cukier. Tak przygotowaną pianę wylać na ciasto. Całość piec 50 minut w 170 st. C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Inspiracja

Przepis bierze udział w akcji:


6 komentarzy:

  1. o łał! rabarbar i budyń czekoladowy?? :D muszę koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite ciacho, bardzo mi się podoba, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z bezą <3
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moim zdaniem niczego mu nie brakuje :) Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj!
    Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu. Twoje ciasto wygląda smakowicie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)