sobota, 4 maja 2013

Muffinki jogurtowe z herbatnikami

PODSUMOWUJĄC: W KWIETNIU NAJCZĘŚCIEJ ODWIEDZANYM PRZEZ WAS PRZEPISEM BYŁA BABKA WUZETKA, CZYLI WSPOMNIENIE WIELKANOCY:)
A TERAZ MAMY MAJ I MAM DLA WAS NOWY PRZEPIS:




Przepis pochodzi z książki "Muffiny". I oryginalna nazwa brzmi 'muffiny do chrupania'. Niestety nic w nich nie chrupie:( dlatego zmieniłam nazwę na taką, która bardziej odpowiada temu przepisowi.
Jeśli chodzi o smak, to nie wyróżniają się za bardzo od zwykłych muffinek, jednak można w nich wyczuć właśnie herbatniki (które nie chrupią, ale dają muffinkom... herbatnikowy smak :D )

Składniki:
  • 100 g kruchych ciasteczek;
  • 250 g mąki;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 1 jajko;
  • 125 g cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 80 ml oleju;
  • 300 g jogurtu naturalnego.
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem. Jajko rozmącić widelcem i dodać cukry i zamieszać. Dodać olej i jogurt, zamieszać ponownie. Do masy jajecznej dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Wszystko robić łyżką, nie ma potrzeby używać miksera. Na samym końcu połamać ciasteczka i dodać do masy. Ciasto przekładać do papilotek i piec 20 minut w 180 st. C.


Przepis bierze udział w akcjach:



4 komentarze:

  1. całkiem fajnie wyglądają, co do braku kruchości to nie przejmuj się, takie mięciutkie są nawet lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie:)
    Zapraszam do mojego bloga
    przyprawiona13.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka:) chrupiące czy nie uwielbiam kazde muffiny:) :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie :)bardzo lubię małe pyszności na kilka kęsów :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)