piątek, 2 listopada 2012

Babka majonezowa

W PAŹDZIERNIKU NAJWIĘKSZYM POWODZENIEM CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA MUFFINKI Z DYNIĄ I CZEKOLADĄ. WIECIE CO DOBRE;)




Babka wyszła mi baaardzo puszysta:) tylko polewa miała być ciemno-biała, a wyszła taka nijaka;)
Przepis zdecydowanie wart polecenia.

Składniki:
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 szklanka mąki tortowej;
  • 5 jajek;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 4 łyżki majonezu;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukry, żółtka i majonez, ciągle ubijając. Przesiane mąki z proszkiem delikatnie wmieszać w masę. Do drugiej miski przelać 1/3 masy, wsypać kakao i wymieszać. Do drugiej masy wsypać kisiel, wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do blaszki połowę białej masy, na to całą ciemną masę i na górę resztę białej masy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.

A teraz mam do Was małą prośbę:)
Zapraszam do głosowania na moje zdjęcie w konkursie:)
Wystarczy kliknąć w poniższy link, znaleźć moje zdjęcie i kliknąć przy nim 'lubię to'.
Liczę na Was i z góry dziękuję!:)

fecobook/KONKURS(klik)


4 komentarze:

  1. Jakoś nie mogę się przekonać do ciasta z majonezem... Ale Twoja babeczka wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz to na pewno zasmakuje;) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Z majonezem myslalam -ale upieklam, wyszlo cudne, smaczne ciasto. Piekne polaczenie z kisielem. Dziekuje, bede piec i przekaze potomkom.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)