środa, 23 października 2013

Ciasto z jabłkami w wafelkach






Jabłecznik w innej wersji niż do tej pory, bo w wafelkach:) Ja użyłam dużych wafelków i powstały 4 takie desery. Możecie również użyć małych, ale wtedy czas pieczenia się skróci. Pewnie jesteście ciekawi, tak jak ja byłam - jakie są te wafelki po upieczeniu:) No więc ich smak oraz konsystencja się nie zmieniają - nic a nic.
Na zdjęciach widzicie również jabłka, których użyłam. Nie mam pojęcia jak się nazywają, ale są rewelacyjne do wypieków oraz do dżemów. Są pyszne w smaku i bardzo długo pozostają białe. Robiłam również racuchy z tymi jabłkami i są po prostu najlepsze!:)

Składniki:
  • 100 g margaryny;
  • 90 g cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 jajka;
  • 125 g mąki;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 1/2 kg jabłek;
  • wafelki do lodów.
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrami. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cynamon i wymieszać. Połączyć obydwie masy i wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodać jabłka, obrane i pokrojone w kostkę. Ciastem napełniać wafelki do 3/4 wysokości. Piec 45 minut w 175 st. C. Upieczone i wystudzone posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł.oj gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce to bym z miłą chęcią wypróbowała ten przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny, oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. haha! Zauroczyłaś mnie! Super, ja jestem za, zapisuję i wykorzystuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i smaczny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie tego szukałam. idealny pomysł na karnawał dla siostrzenicy (;

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)