piątek, 26 czerwca 2015

Likier jajeczny






Od razu przyznaję się bez bicia, że likier przygotowała moja Mama :)
Nie jest tak gęsty jak likier kupiony w sklepie, ale jest smaczniejszy.
Spróbujcie zresztą sami, bo warto :)
No i tym samym powstaje nowa zakładka na blogu pod tytułem "Alkohole". Postaram się ją rozszerzać o nowe przepisy :)

Składniki:
  • 5 żółtek;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego (może być też zwykłe mleko 3,2%);
  • 1 i 1/2 szklanki wódki.
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Cały czas ubijając dolewać stopniowo zimne mleko. Następnie cały czas ubijając dolewać stopniowo wódkę. Gotowy likier wlać do butelki lub słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie przechowywać w temperaturze pokojowej.

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)