poniedziałek, 8 czerwca 2015

Drożdżowe rogaliki z rabarbarem






Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć rabarbaru! :)
Wiem, że teraz na pierwszy plan wychodzą truskawki ale zapewniam Was, że te rogaliki możecie przygotować również z truskawkami (chociaż te z rabarbarem mają swój urok...) ;)
Jeśli chodzi o samo ciasto drożdżowe, to jest baaardzo puszyste i smaczne :)
Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe ;)

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej;
  • 250 g margaryny;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki cukru;
  • mała śmietana kwaśna 12%;
  • 1/3 kostki drożdży;
  • 1/4 szklanki mleka;
  • szczypta soli;
  • 40 dag rabarbaru + 4 czubate łyżki cukru.
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w malutką kosteczkę. Zasypać 4 łyżkami cukru i odstawić.
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Do tego dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże podwoją objętość.
W tym czasie margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać sól, jajka, śmietanę i resztę cukru. Do tego dodać drożdże. Całość bardzo dobrze zagniatać. Aż do momentu, gdy masa będzie gładka i będzie odchodzić od ręki (około 15-20 minut wyrabiania). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje. Wziąć jedną porcję i rozwałkować je na okrągły kształt na stolnicy posypanej mąką. Ciasto kroić w trójkąty (jak pizzę). Na podstawie każdego trójkącika położyć łyżeczkę rabarbaru. Zwijać rogaliki. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Rogaliki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Pyszności, rabarbaru nigdy dosyć!

    OdpowiedzUsuń
  2. jej.. one są słodkie! :) cudownie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeeeju, jakie urocze maleństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też niedawno podobne robiłam - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie śliczne rogaliki i na pewno też bardzo pyszne z tym rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie dotyczace detali przepisu. Ile rogalikow wychodzi z tego przepisu? Na ile porcji dzielimy ciasto do walkowania ? Na jaka grubosc rozwalkowujemy ciasto? Z gory dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto podzieliłam na 3 części, grubość około pół cm, rogalików wyszło około 30 sztuk, nie liczyłam dokładnie.

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)