środa, 11 lutego 2015

Jabłecznik z kremem budyniowym





Jabłecznik to jedno z takich ciast, które nigdy się nie znudzą. A to dlatego, że możemy je tworzyć co rusz to w innej wersji :) Dzisiaj mam dla Was wersję z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Prawda, że ciekawa odmiana? :)


Składniki:
BISZKOPT:
  • 3 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej;
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA JABŁKOWA:
  • litrowy słoik dżemu z jabłek;
  • 3 galaretki agrestowe.
KREM:
  • 2 budynie waniliowe;
  • pół litra mleka;
  • 200 g masła;
  • 1/2 szklanki cukru.
POLEWA:
  • 100 g deserowej czekolady;
  • 2 łyżki mleka;
  • 2 łyżki masła.
PONADTO:
  • wiórki kokosowe do posypania.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na blaszkę i piec w 170 st. C przez 20-25 minut.
MASA JABŁKOWA: Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku a następnie wlać je do jabłek. Przestudzoną masę jabłkową wylać na ostudzony biszkopt. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
KREM: Z budyniów, mleka i cukru ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć i cały czas miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem budyniowy rozsmarować na masie jabłkowej. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania polewy.
POLEWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Oblać nią wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)