poniedziałek, 10 lutego 2014

Muffinki Piña Colada





To jedne z najlepszych muffinek, jakie robiłam. Bardzo wilgotne i niepowtarzalne w smaku. Bardzo egzotyczne połączenie, bo mamy tu ananas oraz kokos :) A do tego nutka alkoholowa i raj dla podniebienia gwarantowany :D
Może być to również doskonały wypiek na Walentynki :)
Spróbujcie, nic prostszego :)

Składniki:
MUFFINKI:
  • 170 g mąki;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • mały jogurt naturalny;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 1 jajko;
  • 1 puszka ananasów pokrojonych w kosteczkę;
  • kilka kropli aromatu rumowego;
  • 2 kieliszki spirytusu.
DWUKOLOROWY KREM:
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • odrobina żółtego barwnika;
  • wiórki kokosowe do posypania.
Wykonanie:
MUFFINKI: Mąkę przesiać razem z proszkiem. Do tego dodać wiórki oraz cukier. Wymieszać. W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki. Następnie obydwie masy połączyć, nie mieszając zbyt długo. Ciasto przekładać do papilotek. Piec 30 minut w 170 st. C. Muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
DWUKOLOROWY KREM: Śmietanę ubić na sztywno razem z mascarpone i cukrem pudrem. Połowę masy przełożyć do innej miski. Do pozostałej części dodać barwnik i zmiksować. Krem nakładać do szprycy - z jednej strony biały krem, a z drugiej kolorowy. Krem wyciskać na muffinki. Posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić.

Przepis bierze udział w akcjach:

Kokosowo Mascarpone Karnawał 2014

10 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie! Ten krem... Pyszności, nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyjdę na karła, ale... nie łączyłam jeszcze nigdy ananasa z kokosem! :O
    O ja.. wyglądają przecudnie, szczególnie z tym kremem-chyba zrobię je na dniach! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudny ten krem, aż chcę go paluchem musnąć i wziąć dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szczerze wyglądają przepysznie!

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetne:) Idealne na Walentynki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie wyglądają! Takie delikatne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześlicznie wyglądają :) Zapisuję, na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szanowna Babeczko :)
    a jaka puszka ananasa? Taka duża czy taka mała?
    Są boskie!
    Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj ilość ananasów jest dowolna :) muffinki i tak wyjdą. Ja dałam dużą puszkę :)

      Usuń
  9. ile babeczek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)