poniedziałek, 2 września 2013

Tarte ciasto z owocami

PODSUMOWANIE:
W SIERPNIU BEZKONKURENCYJNY OKAZAŁ SIĘ PRZEPIS NA ... STEFANKĘ :)
POLECAM, GDYŻ JEST TO SPRAWDZONY, WIELOLETNI PRZEPIS W NASZEJ RODZINIE :)

ZAPRASZAM NA CIACHO Z OWOCAMI:



Bardzo orzeźwiające ciasto z jabłkami i soczystym ananasem.
Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". Swoją drogą książka rewelacja:)
W oryginalnym przepisie w cieście jest beza orzechowa. Ja zrobiłam zwykłą z prostego powodu - nie miałam mielonych orzechów;) Jeśli chcecie zrobić bezę orzechową, to wystarczy do piany dodać 10 dag mielonych orzechów. Na pewno z orzechowym akcentem ciasto będzie smakować jeszcze lepiej:)

Składniki:
CIASTO:
  •  3 i 1/2 szklanki mąki;
  • 5 żółtek;
  • 2 łyżki gęstej śmietany;
  • 30 dag margaryny;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao.
BEZA:
  • 5 białek;
  • 1 szklanka cukru.
PONADTO:
  • 1 kg jabłek;
  • puszka ananasa.
Wykonanie:
CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść razem (oprócz kakao). Ciasto podzielić na trzy części. Do dwóch dodać kakao i zagnieść do momentu otrzymania jednolitej masy. Z ciasta uformować kule, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na godzinę. W tym czasie jabłka obrać i utrzeć na dużych oczkach. Ananas pokroić na kawałki.
BEZA: Białka ubić na sztywną pianę. Na końcu dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. W tym momencie można dodać mielone orzechy i delikatnie zamieszać (opcjonalnie).
Białe ciasto wyjąć z zamrażarki i utrzeć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Ciasto ucieramy na dużych oczkach. Na to wykładamy ananas. Na ananas ścieramy kulę ciemnego ciasta. Wykładamy jabłka. Następnie na jabłkach rozsmarowujemy pianę z białek. Na sam wierzch ścieramy ostatnią kulę ciemnego ciasta. Całość pieczemy 50 minut w 180 st.C.

6 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)