poniedziałek, 30 września 2013

Tarta żurawinowa




Macie okazję robić coś dobrego z żurawin? :) Jeśli tak, to polecam tę tartę, jest naprawdę smaczna! A niedługo dodam także inny, świetny sposób wykorzystania żurawiny (być może nawet lepsze niż tarta;)).
Zdjęć w przekroju nie mam, ponieważ była prezentem:)
Ale gwarantuję, że po wystygnięciu nadzienie z żurawiny jest stałe i nic się nie wylewa;)
Ja do zdjęć zapomniałam o cukrze pudrze, przypomniało mi się dopiero przed samym wyjazdem. Z cukrem wyglądało jeszcze lepiej:)

Składniki:
CIASTO:
  • 300 g mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 80 g cukru;
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki zimnej wody.
NADZIENIE:
  • 400 g żurawiny;
  • 150 g cukru;
  • 1 cukier waniliowy.
Wykonanie:
CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem. Wymieszać z cukrem, dodać margarynę pokrojoną w kawałki, jajko i wodę. Całość zagniatać dokładnie. Wyrobione ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki. 
NADZIENIE: Żurawinę wsypać do garnuszka i gotować aż trochę rozmięknie i puści sok. Dobrze jak zostaną niektóre owoce w całości. Do żurawiny nie wlewać wody, gdyż puści ona bardzo dużo swojego soku. Pod koniec dodać cukry i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić.
W tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ciasta podsypać mąką i rozwałkować.
Wyłożyć nim formę na tartę.

Ciasto ponakłuwać widelcem.

Pozostałą część ciasta również podsypać mąką i rozwałkować. Pociąć na paski.

Masę żurawinową wyłożyć na spód ciasta.

Z pasków ułożyć kratkę.

Wierzch ciasta najlepiej posmarować rozbełtanym jajkiem, żeby po upieczeniu miało złocisty kolor. Całość piec 30 minut w 180 st. C.


Z tego względu, że tarta była prezentem, przepis bierze udział w akcji:


sobota, 28 września 2013

Owsiane muffinki z suszonymi morelami





Owsiane muffinki z suszonymi morelami, czyli pomysł na smaczne i syte śniadanie. Ale nie tylko:) Polecam je również do ulubionej kawki:)

Składniki:
  • 250 g mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • 75 g cukru;
  • 2 jajka;
  • 200 ml jogurtu naturalnego;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 150 g suszonych moreli.
Wykonanie:
Morele pokroić w ćwiartki. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukier i płatki owsiane. W drugiej misce połączyć jajka, jogurt i olej. Następnie obydwie masy połączyć razem. Na końcu wsypać morele i przemieszać. Gotowe ciasto przekładać do papilotek. Całość piec 25 minut w 170 st. C.

piątek, 27 września 2013

Kulki ryżowe





Dziś mam dla Was pyszny i nieskomplikowany przepis na kulki ryżowe:)
Robi się je bardzo prosto, a jeśli będziecie postępować zgodnie z przepisem, to gwarantuję, że robiąc kulki nic Wam się nie będzie przyklejać do rąk:)
Bo tego się właśnie bałam przed robieniem tego deseru;)
P.S. Kremówki nie zastępujcie niczym innym.

Składniki:
  • 1 szklanka śmietany kremówki;
  • 4 łyżki cukru;
  • 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego;
  • 3 szklanki ryżu preparowanego.
Wykonanie:
Śmietanę, cukier i mleko umieścić w garnuszku. Całość podgrzewać na malutkim ogniu. Uwaga, bo może kipieć jeśli ogień będzie zbyt duży. Mieszać co jakiś czas, a pod koniec mieszać cały czas. Gotować tak około 25 minut. Masa powinna być gęsta i brązowa. Musicie uważać, aby karmel nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Wyłączyć ogień. Wsypać 1 szklankę ryżu, wymieszać. Następnie wsypać drugą szklankę i wymieszać. I w końcu wsypać tyle ryżu, ile będziecie widzieć, że więcej karmel nie sklei. Z jeszcze gorącej masy formować kulki. Odstawić je na pół godziny.

Źródło

wtorek, 24 września 2013

Cynamonowy biszkopt ze śliwkami






Tata zażyczył sobie ciasta ze śliwkami. Nie chciałam, aby to było kolejne zwykłe ucierane ciasto z owocami. A z drugiej strony chciałam zrobić coś prostego, bo takie ciasta Tato lubi najbardziej:)
No więc po krótkim namyśle wpadło mi do głowy "a gdyby tak śliwki połączyć z cynamonem? ..." Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Tacie zdecydowanie przypadło do gustu, mi też:) A Mama stwierdziła, że cynamon jest jednak stworzony tylko dla jabłek...;)
Mimo to, ja Wam polecam to połączenie, warto spróbować!
Cynamon da nie tylko świetny smak, ale również ładny kolor:) (uwierzycie, że w cieście jest tylko 1/2 łyżeczki cynamonu?) :)

Składniki:
  • 4 jajka;
  • 2/3 szklanki cukru pudru;
  • 2/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • śliwki.
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki oraz cynamon wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Gdy składniki się połączą, wylać na blaszkę. Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu. Ja ciasto wylałam do tortownicy, ale wcześniej postawiłam na środku słoik. Piec w 170 st. C przez 20-25 minut.