poniedziałek, 16 marca 2015

Owsiane muffinki




Na blogu Babeczka "prawie" zdrowe muffiny ;)
Aby były w stu procentach zdrowe, wystarczy mąkę pszenną zamienić na przykład na orkiszową, a zamiast cukru dodać 4 łyżki miodu.
Obydwie wersje będą przepyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek :)

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki płatków owsianych;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 jajka;
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki rodzynek;
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów.
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i wymieszać. Jajka rozbić, dodać olej i mleko, wymieszać. Obydwie masy połączyć ze sobą i krótko zamieszać. Do powstałej masy dodać płatki owsiane, rodzynki i orzechy, ponownie krótko zamieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffinki. Piec 20 minut w 180 st. C. do "suchego patyczka".

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ napakowane bakaliami! wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :) Ja robiłam wszystko w jednej misce i też wyszło. Zamiast rodzynek, dałam żurawinę i siemię lniane. Dzięki za pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)