czwartek, 23 października 2014

Tarta z musem morelowym






Kolejna wariacja tarty bez pieczenia :) a na blogu znajdziecie już ich kilka...
Dla fanów moreli to strzał w dziesiątkę. A i dla wielbicieli białej czekolady też się coś znajdzie ;) gdyż krem przygotowany jest z duuużą jej ilością... :)
Zapraszam po przepis!

Składniki:
CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 350 g ciasteczek markizów typu "hit";
  • 100 g masła.
BIAŁA MASA:
  • 400 ml śmietany kremówki;
  • 250 g białej czekolady.
MUS MORELOWY:
  • 200 g obranych i wydrążonych moreli;
  • 2 łyżki cukru;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 1/3 szklanki wody.
Wykonanie:
CIASTECZKOWY SPÓD: Ciasteczka zmielić (np. w maszynce do mielenia mięsa). Masło roztopić i dodać do zmielonych ciasteczek. Całość dobrze zagnieść i tak przygotowaną masą wyłożyć spód i boki formy na tartę. Wstawić do lodówki. 
BIAŁA MASA: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Cały czas miksując, wlewać do śmietany przestudzoną czekoladę. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Można zostawić trochę masy do dekoracji.
MUS MORELOWY: Morele rozgotować na mus, pod koniec gotowania dodać cukier i wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i całość wlać do musu morelowego, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Chłodny mus wylać na bitą śmietanę. Tartę wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

6 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)