wtorek, 16 kwietnia 2013

Babka maślankowa (z miodem)




Smak tej babki niczym się nie wyróżnia spośród innych zwykłych babek.
Plus jest taki, że babka jest bardzo wilgotna - ja takie lubię:)
No i można wykorzystać maślankę, która zalega w lodówce:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 budyń waniliowy w proszku;
  • 100 g roztopionej margaryny;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 2/3 szklanki cukru;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka maślanki.
Wykonanie:
Jajko utrzeć z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać po kolei wszystkie składniki. Masło musi być w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną masę przelać do formy na babkę. Piec 50 minut w 180 st. C.

2 komentarze:

  1. super babka:) a wczoraj w sklepie patrzałam na maślankę i myślałam czy coś można z niej zrobić (poza wypiciem;))A tu - myślisz...i masz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda, lubię takie wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)