czwartek, 31 lipca 2014

Ciasteczka Pandy



Słodziutkie ciasteczka z motywem misia pandy :)
Kruche waniliowo-czekoladowe.
Dla bardziej cierpliwych polecam robienie oczek i nosków z czekolady :D

Składniki:
  • 360 g mąki;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 240 g margaryny;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.
PONADTO:
  • 2 łyżki kakao;
  • kilka kropli aromatu waniliowego;
  • 1 rozbełtane jajko.
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski razem z cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy i masło pokrojone w kosteczki. Rozetrzeć palcami. Na końcu dodać śmietanę i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao a do drugiej aromat waniliowy. Zagnieść, uformować kule i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować kawałki ciasta i wycinać z nich kółka (jedno średnica: 7cm, drugie: 4cm). Na jedno duże kółko przypadają dwa małe.


Z kółek układać główki misiów, tak jak na zdjęciu powyżej. Każdą część koniecznie podklejać rozbełtanym jajkiem. Ciasteczka piec 12 minut w 180 st. C.

Przepis bierze udział w akcji:

Z dziećmi i dla dzieci 2014

poniedziałek, 28 lipca 2014

Orzechowy sernik




Po tych wszystkich ciastach na zimno, jakie mogliście zobaczyć u mnie na blogu, nabrałam ochoty na coś pieczonego i 'mięsistego'. Padło na sernik i to nie byle jaki, bo orzechowy ;) takiego jeszcze nie jadłam, dlatego postanowiłam spróbować. A teraz widzicie efekt mojej próby :)
Jeśli spodobał Wam się ten sernik, to zapraszam po przepis :)
ORZECHY MOŻECIE SAMI ZMIELIĆ W ZWYKŁEJ MASZYNCE DO MIELENIA :)

Składniki:
SPÓD:
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka mielonych orzechów;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 15 dag masła;
  • 2 żółtka;
  • 1 spora łyżka kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 spora łyżka kakao.
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego;
  • 4 jajka;
  • 2 białka;
  • 30 dag masła;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego;
  • 3 łyżki mielonych orzechów;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PONADTO:
  • 1 szklanka całych orzechów do posypania.
Wykonanie:
SPÓD: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać orzechy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło. Całość dobrze zagnieść a następnie wstawić do lodówki na 30 minut.
MASA SEROWA: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrami do białości. Cały czas ucierając dodawać porcjami miękkie masło, a następnie twaróg, budyń, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Białka ubić na sztywną pianę, następnie przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem. Na spód wylać masę serową i posypać ją orzechami. Powciskać je delikatnie w ciasto. Sernik piec godzinę w 180 st. C. Po tym czasie sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku aż do wystygnięcia.

środa, 23 lipca 2014

Jogurtowiec z galaretkami





Taki deser prosto z lodówki to idealny sposób na orzeźwienie w upalne dni.
Proste w wykonaniu, lekkie i cieszące podniebienie - koniecznie spróbujcie, może jeszcze dziś?... :)
Idę po kawałeczek ciasta a Was zostawiam z przepisem :)

Składniki:
  • 4 opakowania herbatników;
  • 800 g jogurtu naturalnego;
  • 4 łyżki żelatyny;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 4 galaretki (u mnie: jedna cytrynowa, jedna agrestowa, dwie wiśniowe);
  • owoce do posypania (u mnie jagody).
Wykonanie:
Dwie różnego koloru galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu (każda osobno). Odstawić do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać razem z cukrem i dodać przestudzoną żelatynę, dobrze wymieszać. Stężałe galaretki pokroić w kosteczkę i dodać do masy jogurtowej. Wstawić do lodówki. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać tężejącą masę jogurtową. Wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałe dwie (jednakowe) galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Ciasto posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na dwie godziny.

Przepis bierze udział w akcjach:

piątek, 18 lipca 2014

Tarta cytrynowa






W ostatnie dni pogoda była przepiękna, słońce grzało niesamowicie. Dlatego postanowiłam przygotować orzeźwiające ciasto. Ba! Podwójnie orzeźwiające, czyli na zimno i z dodatkiem orzeźwiającej cytryny.
Cytrynę mamy w spodzie, w masie i jeszcze w galaretce, jak dla mnie - bomba... cytrynowa ;)

Składniki:
CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 350 g herbatników;
  • 150 g masła;
  • skórka otarta z 1 cytryny.
MASA:
  • 90 ml soku z cytryny;
  • 500 ml śmietany kremówki;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 4 łyżki żelatyny.
PONADTO:
  • 1 galaretka cytrynowa.
Wykonanie:
CIASTECZKOWY SPÓD: Herbatniki rozdrobnić, dodać skórkę cytrynową i roztopione masło, całość dobrze wymieszać, aż do powstania zwartej masy. Gotową masą wyłożyć spód i boki formy na tartę. Odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki.
MASA: Żelatynę rozpuścić w dość ciepłym mleku, odstawić do przestudzenia. Kremówkę połączyć trzepaczką z sokiem cytrynowym. Lekko ubić, tylko do napowietrzenia (nie na sztywno). Dodać przesiany cukier i wymieszać.  Letnie mleko z żelatyną wlać przez sitko do masy śmietanowej. Wymieszać szybko i dokładnie. Wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
Galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na masę. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Przepis bierze udział w akcjach:


Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni