środa, 2 kwietnia 2014

Tort kajmakowy

PODSUMOWANIE MARCA: W MINIONYM MIESIĄCU NAJWIĘCEJ WYŚWIETLEŃ MIAŁ PRZEPIS NA ALKOHOLIKA. KTO NIE WIDZIAŁ NIECH KONIECZNIE TO NADROBI! ;)
NA SERIO JUŻ KWIECIEŃ???
____________________________________________________





Bardzo prosty, przesmaczny i słodziutki tort kajmakowy mojego pomysłu.
Ze stołu zniknął w mgnieniu oka.
Bardzo smakuje dzieciom - polecam :)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
PONCZ:
  • sok z 1/2 cytryny;
  • 1/3 szklanki wody.
KREM KAJMAKOWY:
  • 200 g masła;
  • puszka kajmaku.
BIAŁY KREM:
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 300 g białej czekolady.
DO DEKORACJI:
  • 1 łyżka kremu kajmakowego;
  • 200 g serka mascarpone.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na tortownicę i piec w 170 st. C przez 30 minut. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie podzielić go na trzy blaty i z każdej strony nasączyć ponczem.
KREM KAJMAKOWY: Miękkie masło zmiksować razem z kajmakiem na gładki krem. Wstawić na 20 minut do lodówki.
BIAŁY KREM: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (tylko kilka sekund, po tym czasie mieszać czekoladę) i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić, następnie wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Wstawić na 15 minut do lodówki.
DEKORACJA: Mascarpone ubić razem z 1 łyżką KREMU KAJMAKOWEGO. Wstawić do lodówki na 15 minut.
SKŁADANIE TORTU:
1. Blat biszkoptowy;
2. Krem kajmakowy;
3. Blat biszkoptowy;
4. 1/2 białego kremu;
5. Blat biszkoptowy;
6. Boki i górę tortu wyłożyć białym kremem;
7. Dekoracja.
Tort chłodzić przez 2 godziny.

Przepyszny i aksamitny krem kajmakowy :)

5 komentarzy:

  1. Rewelacyjny! Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie pyszny smak...rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko fajnie ale gdyby Pani uprzedzila ze kremowke sie ubija krotko to nie musialabym wyrzucic calego tortu.. Malo precyzyjny ten przepis.
    To byl moj pierwszy i ostatni tort .. Taką mam traume ....a mialo byc taj pieknie... Mialo byc tak smacznie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby pani myślała i obserwowała to sama by pani zauważyła ze zrobiła pani masło, to nie wina przepisu tylko pani

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)