piątek, 19 lipca 2013

Muffinki jagodowe z bezą





Pyszne muffinki z mnóstwem smacznych rzeczy w środku - i na zewnątrz też:)
W środku oprócz jagód znajdziecie mleczną czekoladę. A na zewnątrz puszystą bezę:) Koniecznie musicie spróbować tego wypieku, póki trwa sezon jagodowy!:)

A w lodówce jeszcze mam trochę jagód i nie mogę się zdecydować, co z nich zrobić...;) co powiecie na pierogi?? Ale nie takie zwykłe...:)

Z podanego przepisu wyszło mi 26 muffinek.

Składniki:
MUFFINKI:
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 5 żółtek;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 3/4 szklanki jagód;
  • 50 g mlecznej czekolady.
BEZA:
  • 5 białek;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka octu;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
MUFFINKI: W jednej misce zmieszać suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem, cukry i startą czekoladę). W drugiej misce wymieszać mokre składniki (żółtka, olej i mleko). Połączyć obydwie masy, dodać jagody i wymieszać. Ciasto wyłożyć do papilotek. Muffinki podpiec przez 7 minut w 180 st. C. W tym czasie ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Na podpieczone muffinki wykładać pianę. Całość piec jeszcze 20 minut w 160 st. C.

Przepis bierze udział w akcji:

5 komentarzy:

  1. Zarówno pierogi, jak i muffinki z jagodami są genialne, obojętnie co przygotujesz z Twoich jagód – będzie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacho z pianką to robiłam...ale babeczki, jeszcze nie :) SUPER! Na pierogi też się zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagody uwielbiam, Twoje babeczki są ślicznie pyszne:) i ten talerzyk!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wyglądają obłędnie :)
    Ps. Czekam ta te pierogi;D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)