czwartek, 29 sierpnia 2013

Tort truskawkowy



Najlepszy !!!
Nie za słodki, lekko kwaskowaty, z dużą ilością owoców - przepyszny:)
Zdjęcia wyjątkowo nieudane, gdyż dopiero w połowie urodzinowej 'imprezy' przypomniało mi się, że przecież jeszcze nie robiłam zdjęć (!!!).
Jak to zwykle bywa z ciastami z kremem - krem powoli tracił swą sztywną konsystencję, nawet z groszków spłynął kolor...
No ale nic, przecież MUSZĘ się z Wami podzielić tym przepisem, bo jest przepyszny:)
Chociaż zdjęcia za bardzo nie zachęcają, to uwierzcie mi na słowo i spróbujcie go w domu:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 0,5 litra śmietany kremówki;
  • 200 g białej czekolady.
KREM TRUSKAWKOWY:
  • szklanka zmiksowanych truskawek (świeżych lub rozmrożonych);
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru.
PONADTO:
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i żółtka. Ubijać tak przez kilka minut. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do tortownicy i piec 30 minut w 170 st. C. Biszkopt wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej na drugi dzień przekroić biszkopt dwa razy. Nasączyć każdą stronę blatu biszkoptowego sokiem owocowym.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wlać przestudzoną czekoladę.
KREM TRUSKAWKOWY: Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować parę minut, aż masa będzie jednolita i kremowa.
TORT:
Nasączone blaty przekładać następująco:
1. BISZKOPT;
2. CIENKA WARSTWA DŻEMU;
3. 1/2 KREMU Z BIAŁEJ CZEKOLADY;
4. BISZKOPT:
5. KREM TRUSKAWKOWY;
6. BISZKOPT;
7. WIERZCH I BOKI PRZESMAROWAĆ KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY.
Udekorować dowolnie. Wstawić do lodówki.


3 komentarze:

  1. Wygląda tak delikatnie i niebiańsko. Mniam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Łaaa ale apetyczny ten torcik. Wygląda na taki delikatny i rozpływający się w ustach :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudnej urody talerzyk :) a i torcik wspaniały - został kawałeczek dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)