środa, 17 października 2012

Sernik dyniowy

NOWOŚĆ NA MOIM BLOGU:) A MIANOWICIE CHODZI O RAMKĘ 'LUBIĘ TO' PO PRAWEJ STRONIE BLOGA. JEŚLI CHOCIAŻ TROCHĘ PODOBA SIĘ WAM MÓJ BLOG, TO ZAPRASZAM DO LAJKOWANIA. BĘDZIECIE NA BIEŻĄCO Z NOWYMI PRZEPISAMI!:)




Pyszny i bardzo puszysty serniczek z polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do dyni:) 
Smak dyni nie jest mocno wyczuwalny.
Ciasto przed upieczeniem jest baaardzo rzadkie, ale bez obaw, na pewno się Wam upiecze;)

Składniki:

SPÓD:
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych;
  • 90 g masła;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu;
  • 1 szklanka puree z dyni;
  • 5 jajek;
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 budyń waniliowy w proszku.
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać 3 łyżki wody i gotować przez ok. 30 minut. Zmiksować blenderem i odstawić do wystygnięcia. Płatki rozdrobnić, dodać cynamon i roztopione masło. Wymieszać i wyłożyć masę na dno tortownicy. Uprzednio tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ser zemleć dwukrotnie i zmiksować z jajkami i cukrem. Następnie dodać puree, jogurt i budyń. Jeszcze chwilę miksować i wylać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w temperaturze 170 st. C. Sernik najlepiej jeść na drugi dzień, bez potrzeby wstawiania go do lodówki.


Przepis bierze udział w akcji:
Dyniowe przysmaki

3 komentarze:

  1. Zajrzałam i odrazu takie smakołyki słodkie ukazały się mym oczom:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychotka :) Muszę w tym sezonie taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)