środa, 25 marca 2015

Muffinki z zieloną herbatą






Dla tych, którzy tak jak ja uwielbiają smakowe eksperymenty z muffinkami.
Można do nich dodać dosłownie wszystko.
Dziś mam takie, do których dodałam uwielbianą przeze mnie zieloną herbatkę :)
Nie ukrywajmy - herbatę czuć w muffince bardzo słabo ale jednak ma ona bardzo fajny posmak ;)
Sesja zdjęciowa w klimacie Wielkanocnym oczywiście, ponieważ takie muffinki również wyśmienicie sprawdzą się na świątecznym stole!

Składniki:
MUFFINKI:
  • 2 szklanki mąki;
  • 1/3 szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • sok i skórka z 1 cytryny;
  • 2 jajka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 woreczki zielonej herbaty;
  • odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie).
KREM:
  • 200 ml śmietany kremówki;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
MUFFINKI: W gorącym mleku zaparzyć 1 woreczek herbaty, odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i wymieszać. Jajka roztrzepać, dodać olej, sok i skórkę cytrynową oraz przestudzone mleko, wymieszać. Do masy jajecznej dodać masę mączną. Rozerwać woreczek z zieloną herbatą i wsypać zawartość do masy. Całość krótko zamieszać. Ciasto przekładać do papilotek. Muffinki z barwnikiem: Masę na muffinki podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik, dobrze wymieszać. Na spód foremki na muffinki położyć sporą łyżkę białej masy, na to taką samą ilość masy zielonej. Piec 25 minut w 180 st. C.
KREM: Kremówkę zmiksować z mascarpone na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier. Gotowym kremem dekorować ostudzone muffinki.

Przepis bierze udział w akcjach:


Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Zielono mi!

8 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)