czwartek, 12 marca 2015

Ciasto Lion





Takiego typu ciasta bez pieczenia kochają prawie wszyscy (włącznie ze mną) ;)
Przepis idealnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach - ładnie się prezentuje, jest smaczne i dosyć słodkie, dzięki czemu jeden kawałek wystarczy, żeby się zasłodzić :)
Goście je pokochają i Wy także ;)

Składniki:
MASA ŚMIETANOWA:
  • 1/2 litra śmietany 36%;
  • galaretka cytrynowa;
  • 4 batony lion (lub inne dowolne).
NA WIERZCH:
  • 200 ml śmietany 30%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 100 g startej deserowej czekolady;
  • 2 batony lion (lub inne dowolne).
PONADTO:
  • 6 opakowań herbatników;
  • puszka masy kajmakowej.
Wykonanie:
Niezbyt dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, na to rozsmarować masę kajmakową i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Batony pokroić na plastry. Kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlać przestudzoną galaretkę. Dodać batony i wymieszać. Masę wylać na herbatniki i rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników.
WIERZCH: Śmietanę ubić na sztywno razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier. Batony pokroić na ładne plasterki. Masę rozsmarować na herbatnikach, posypać startą czekoladą i pokrojonymi batonami. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

14 komentarzy:

  1. cudne ciasto! od jakiegoś czasu za mną "chodzi"

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie przekładańce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się kawałkiem, ciasto przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przypomina mi trochę wersję ciasta "3 Bit", prawda?
    Lubię takie ciacha od czasu do czasu :)
    Pięknie ci się pokroiło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda obłędnie, uwielbiamy batoniki Lion :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiem tak... Jest serek mascarpone jest impreza ;) Ciasto dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka leci ! :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Liona w tej wersji jeszcze nie jadłam. Może uda mi się zdziałać takie cudo na święta ? :) Przepysznie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawdziwy rarytas, wygląda jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne ciasto i pewnie bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fantastyczne, musi być pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)