Na blogu Babeczka "prawie" zdrowe muffiny ;)
Aby były w stu procentach zdrowe, wystarczy mąkę pszenną zamienić na przykład na orkiszową, a zamiast cukru dodać 4 łyżki miodu.
Obydwie wersje będą przepyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek :)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki płatków owsianych;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 jajka;
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek;
- 3/4 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki rodzynek;
- 1/2 szklanki siekanych orzechów.
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i wymieszać. Jajka rozbić, dodać olej i mleko, wymieszać. Obydwie masy połączyć ze sobą i krótko zamieszać. Do powstałej masy dodać płatki owsiane, rodzynki i orzechy, ponownie krótko zamieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffinki. Piec 20 minut w 180 st. C. do "suchego patyczka".
Wygląda bardzo apetycznie!!! :)))
OdpowiedzUsuńależ napakowane bakaliami! wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńFajne babeczki :)
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Ja robiłam wszystko w jednej misce i też wyszło. Zamiast rodzynek, dałam żurawinę i siemię lniane. Dzięki za pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuń