Dziś mam dla Was przesłodkie ciasto :)
Mięsiste, wilgotne i ciężkie ciasto brownie oraz delikatny, rozpływający się w ustach mus z białej czekolady.
Połączenie pierwszorzędne!
Ciasto jest obłędne w smaku i - UWAGA! - uzależnia ;)
Składniki:
BROWNIE:
- 200 g gorzkiej czekolady;
- 200 g masła;
- 220 g cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 3 jajka;
- 120 g mąki.
MUS:
- 300 g białej czekolady;
- 400 ml śmietany kremówki;
- 1 łyżka żelatyny.
Wykonanie:
BROWNIE: Czekoladę i masło roztopić w garnuszku, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na jasną masę. Cały czas ucierając wlać roztopioną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do niewielkiej blaszki. Piec ok 25 minut w 180 st. C.
MUS: Żelatynę roztopić w 1/3 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody. Śmietankę podgrzewać razem z czekoladą połamaną na kawałki. Gdy czekolada się rozpuści zdjąć z ognia. Do masy wlać żelatynę i wymieszać. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na spód brownie. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Źródło
bardzo smacznie wygląda :) fajny pomysł z tym musem :)
OdpowiedzUsuńIle czekolady <3 Bajeczne ciasto!
OdpowiedzUsuńBrownie to moje ulubione ciacho, zawsze chętnie przygarnę kawałek, a w szczególności, gdy wygląda tak smakowicie jak Twoje :D
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej trzymać w lodówce ten mus? Bo nie mam pojęcia a postanowiłam zrobić :D
OdpowiedzUsuń