sobota, 21 marca 2015

Brownie z musem z białej czekolady





Dziś mam dla Was przesłodkie ciasto :)
Mięsiste, wilgotne i ciężkie ciasto brownie oraz delikatny, rozpływający się w ustach mus z białej czekolady. 
Połączenie pierwszorzędne! 
Ciasto jest obłędne w smaku i - UWAGA! - uzależnia ;)

Składniki:
BROWNIE:
  • 200 g gorzkiej czekolady;
  • 200 g masła;
  • 220 g cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 3 jajka;
  • 120 g mąki.
MUS:
  • 300 g białej czekolady;
  • 400 ml śmietany kremówki;
  • 1 łyżka żelatyny.
Wykonanie:
BROWNIE: Czekoladę i masło roztopić w garnuszku, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na jasną masę. Cały czas ucierając wlać roztopioną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do niewielkiej blaszki. Piec ok 25 minut w 180 st. C.
MUS: Żelatynę roztopić w 1/3 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody. Śmietankę podgrzewać razem z czekoladą połamaną na kawałki. Gdy czekolada się rozpuści zdjąć z ognia. Do masy wlać żelatynę i wymieszać. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na spód brownie. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.


Źródło

6 komentarzy:

  1. bardzo smacznie wygląda :) fajny pomysł z tym musem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie to moje ulubione ciacho, zawsze chętnie przygarnę kawałek, a w szczególności, gdy wygląda tak smakowicie jak Twoje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile mniej więcej trzymać w lodówce ten mus? Bo nie mam pojęcia a postanowiłam zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)