piątek, 3 października 2014

Eklerki z kremem z dyni

PODSUMOWANIE WRZEŚNIA:
W ZESZŁYM MIESIĄCU NAJWIĘKSZĄ POPULARNOŚCIĄ CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA CIASTO Z CAŁYCH POMARAŃCZY! ZAPRASZAM, KTO JESZCZE NIE PRÓBOWAŁ PRZEPISU ;)

___________________________________________________






Jak co roku - musi u mnie w domu zagościć coś pysznego z dodatkiem dyni.
W tym roku padło na eklerki z kremem dyniowym mojego pomysłu :)
Próbowaliście kiedyś takich? Myślę, że nie, dlatego gorąco polecam wypróbować. Smak dyni jest delikatny i leciutko wyczuwalny.
Zostawiam Was z przepisem i niedługo wracam z nowym pomysłem na wykorzystanie dyni... ;)

Składniki:
EKLERKI:
  • 1 szklanka wody;
  • 125 g margaryny;
  • 1 szklanka mąki;
  • 4 jajka.
KREM DYNIOWY:
  • 250 g serka mascarpone;
  • 250 g obranej i pokrojonej w kawałeczki dyni;
  • 100 ml śmietany kremówki;
  • 4 łyżki cukru pudru.
PONADTO:
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
EKLERKI: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. Gdy masa będzie odchodzić od garnka, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masę zmiksować i dodawać po jednym jajku. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyciskać ze szprycy masę w kształcie eklerków. Piec 25 minut w 200 st. C. Po upieczeniu eklerki wyjąć z piekarnika i gdy będą przestudzone, przekrajać wzdłuż.
KREM: Kosteczki dyni wrzucić do garnuszka, podlać odrobiną wody i gotować do zmięknięcia. Następnie ugnieść. Wystudzoną dynię przecisnąć przez szmatkę, w celu pozbycia się wody. Dynię dodać do miski, do tego wlać kremówkę, serek mascarpone i cukier. Całość miksować, aż masa będzie sztywna. Krem schłodzić przez godzinę w lodówce, następnie przekładać nim eklerki. Posypać cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcji:

Dynia na słodko i słono

8 komentarzy:

  1. pierwszy raz widzę taki przepis, SUPER;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ekler z takim kremem?
    Wow, dla mnie nowość, nowość do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł na słodkości z dyni!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy za odwiedziny! Muffinki wyglądają pysznie, również musimy wypróbować jakiś przepis z dynią :)
    Dziś u nas nowy wpis, więc zapraszamy ponownie: www.owocowyogrod.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowe eklerki, świetny pomysł na masę...chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie to wygląda :) chyba się skusze i zrobię :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. o takim kremie nie słyszałam i wielkie brawa za kreatywność!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)