A po przepisie na dietetyczne ciasto czas na... TORT :D i to nie byle jaki - bo brzoskwiniowy ;) wiele osób uwielbia serniki na zimno. Więc ten tort też polubi wieeele osób... gwarantuję ;)
Składniki:
BISZKOPT:
- 2 jajka;
- 1/3 szklanki cukru pudru;
- 1/3 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA ŚMIETANOWA:
- 1/2 litra śmietany kremówki;
- sok z 1 puszki brzoskwiń;
- 1/3 szklanki cukru pudru;
- 4 łyżki żelatyny;
- 2/3 szklanki mleka.
PONADTO:
- puszka brzoskwiń w połówkach;
- rurki do przyozdobienia (opcjonalnie).
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na blaszkę i piec w 170 st. C przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ściąć górę, pokruszyć i zostawić do przyozdobienia tortu.
MASA ŚMIETANOWA: Wszystkie składniki na masę śmietanową podzielić na pół (!). Ubić połowę śmietany z połową cukru. Do tego dodać połowę soku z brzoskwiń. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Przestudzoną żelatynę wlać do masy śmietanowej i zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Na stężałej masie ułożyć połówki brzoskwiń. Następnie postąpić tak samo z pozostałymi składnikami i masę wylać na biszkopt (wcześniej można ułożyć wkoło rurki). Tort wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, dowolnie udekorować.