piątek, 11 lipca 2014

Odwrócone ciasto z rabarbarem i jagodami



Ostatni już w tym roku rabarbarowy wypiek. Uchowało się jeszcze trochę rabarbaru w Waszych ogródkach? :) U mnie już niestety koniec...
Ciasto było pyszne, z duuuużą ilością owoców, mniam!

Składniki:
  • 170 g masła;
  • 2 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (u mnie kilka kropli aromatu pomarańczowego);
  • 1 szklanka śmietany 18%;
  • 300 g rabarbaru;
  • 1 szklanka jagód.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową. Następnie wbić po jednym jajku, cały czas miksując. Dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając wszystko szpatułką. Rabarbar obrać i pokroić. Dodać do niego 1/3 szklanki cukru, zamieszać i odstawić na 2 minuty. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać jagody i rabarbar w cukrze. Na to wylać ciasto. Całość piec 60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy i wyłożyć ciasto na paterę "do góry nogami", tak, żeby owoce były na górze.

Przepis bierze udział w akcji:

5 komentarzy:

  1. Wspaniałe połączenie rabarbar i jagody :) Pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic a nic rabarbaru ani w ogródku ani na bazarku (a szkoda bo ciasto bardzo atrakcyjne) Zamiast rabarbaru wykorzystam porzeczki (mam nadzieję że będą pasowały) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie, całość musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)