piątek, 6 czerwca 2014

Biszkopt z kwaśną śmietaną

JAK TO MOŻLIWE, ŻE ZAPOMNIAŁAM ZROBIĆ PODSUMOWANIE MIESIĄCA???
JUŻ NAPRAWIAM BŁĄD I OZNAJMIAM, ŻE BOHATEREM MAJA BYŁ PRZEPIS NA.....
ZAPRASZAM PO PRZEPIS ;)

______________________________________________________





W zamrażalniku zalegały jeszcze owoce z zeszłego lata. Niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, dlatego trzeba było wykorzystać te zeszłoroczne. Wiadomo, że te mrożone truskawki nadają się tylko do zmiksowania ;) dlatego postanowiłam zrobić z nich mus. Hmmm... mus i co dalej? Może po prostu biszkopt, w końcu piękno tkwi w prostocie :) a może by tak dodać jeszcze śmietankowej nutki?... Połączenie z bitą śmietaną byłoby zbyt 'oklepane'... To damy kwaśnej śmietany, o! I wyszło takie fajne ciacho :D
Przepis na dużą blachę :)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
MUS OWOCOWY:
  • 200 g truskawek (u mnie truskawki pół na pół z poziomkami-można użyć innych owoców: jagody/maliny);
  • 3 czerwone galaretki.
PONADTO:
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka jaj ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, na przemian z cukrem pudrem. Dobrze ubić. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać łyżką. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć go "do góry nogami" na deseczkę. Odkleić papier. Nowym papierem ponownie wyłożyć blaszkę i zsunąć do niej biszkopt z deseczki. Biszkopt cały czas zostaje "do góry nogami". Na gorący biszkopt wylać kwaśną śmietanę, rozsmarować. Odstawić.
MUS OWOCOWY: Owoce zmiksować, wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku, dobrze wymieszać, odstawić. Gdy galaretki będą chłodniejsze, dodać do nich mus owocowy, wymieszać. Wstawić do lodówki. Gdy mus zacznie tężeć, wylać go na biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
OPCJA DRUGA: Na biszkopcie z kwaśną śmietaną można poukładać całe owoce i zalać tężejącą galaretką.

Przepis bierze udział w akcjach:


Milion smaków truskawek Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. Pysznie to połączyłaś :) Zabieram kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Solidna porcja galaretki. Kiedyś zjadłabym tylko galaretkę, potem miałam erę biszkoptów. Teraz chętnie łyknę całość :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)