poniedziałek, 10 marca 2014

Rolada Bounty





Dziś krótko i zwięźle:
Nie za słodka rolada czekoladowa, z mnóstwem wiórek kokosowych :)

Składniki:
BISZKOPT KAKAOWY:
  • 4 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki mąki;
  • 60 g stopionego masła;
  • 3 łyżki kakao.
MASA KOKOSOWA:
  • 1 budyń śmietankowy;
  • 2 szklanki mleka;
  • 4 łyżki cukru;
  • 200 g masła;
  • 150 g wiórek kokosowych.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka.
PONADTO:
  • wiórki kokosowe do posypania.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier oraz dodawać żółtka, cały czas miksując. Wlać ostudzone masło, wsypać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w 180 st. C. Po wyjęciu ciasta odstawić je na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na czystą ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Ściereczkę z biszkoptem zwinąć wzdłuż krótszego boku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
MASA KOKOSOWA: 1 szklankę mleka wlać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu. Do pozostałego mleka wsypać budyń oraz cukier, wymieszać. Do gorącego mleka wsypać wiórki kokosowe, zamieszać. Gdy mleko się zagotuje, wlać do niego budyń i gotować, cały czas mieszając, aż budyń zacznie bąbelkować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masło ubić. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, aż do powstania kremu. Biszkopt nasączyć ponczem (np. sokiem owocowym lub wodą wymieszaną z wódką). Krem kokosowy rozsmarować na biszkopcie i z powrotem zwinąć.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewą polać roladę. Posypać wiórkami kokosowymi. Roladę wstawić na dwie godziny do lodówki.

Źródło

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na roladę:) Chętnie wypróbuję Twój przepis - moja rodzina uwielbia kokosy pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny pomysł, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z kokosem! Pyszna ta rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo to zdecydowanie są moje smaki! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, poproszę kawałeczek do spróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)