poniedziałek, 24 lutego 2014

Jabłecznik łatwy i szybki






Spójrzcie tylko na przepis :) prawda, że trudno o łatwiejszy?
Dobrze jest jesienią zrobić dżem z jabłek i zamknąć go w litrowych słoikach. Zawsze, kiedy najdzie nas ochota na jabłecznik - wystarczy upiec biszkopt i otworzyć słoik z jabłkami :)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki tortowej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA JABŁKOWA:
  • litrowy słoik dżemu z jabłek;
  • 2 galaretki (u mnie gruszkowe).
PONADTO:
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na blaszkę i piec w 170 st. C przez 20-25 minut. Po tym czasie biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
MASA JABŁKOWA: Jabłka podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Dodać galaretki i zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa będzie zimna, wylać ją na biszkoptowy blat i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

17 komentarzy:

  1. Po prostu idealny ,bardzo lubię!.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile nadzienia! Pyszna wersja mojego ulubionego jabłecznika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki jabłecznik pyszy i prosty.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham jabłeczniki, koocham! Okey, wolę w kruchym, ale na biszkopcie też nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka gładka masa jabłkowa:) Lubię taką! Aż czuję piękny zapach tego jabłecznika...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne koszyczki retro na herbatę. A ciasto na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koszyczki retro na herbatę? :) Takie były na porządku dziennym za PRL , kiedyś wydawały mi sie takie tandetne, dzisiaj je doceniam, zostało mi z12 jakieś 7 jeszcze, chyba dzisiaj nie można już takich kupić, a może można? Babe czko ,co Ty na to? Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Mi zostało takich 6 a mieliśmy kiedyś mnóstwo ich. Zostały po prostu wyrzucone bo były już niemodne :/ teraz trudno je gdziekolwiek dostać, ale myślę że jak się dobrze poszuka, to może i się uda kupić ;)

      Usuń
  7. Pyszna klasyka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie odmówię kawałka jabłecznika podobnie jak i sernika!

    OdpowiedzUsuń
  10. maka pszenna to inna od tortowej? 2 lyzeczki proszku nie za duzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mąka pszenna zwykła i mąka pszenna tortowa ;) nie jest to za duża ilość proszku, ale jeśli nie lubisz jego "smaku" w cieście to możesz dać trochę mniej.

      Usuń
  11. W jak dużej formie upiec biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia.
    Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami a to... muszę zrobić tym bardziej, że w grę wchodzi biszkop no i te jabłka...mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)