piątek, 1 maja 2015

Sernik z kruszonką





Serniki to najbardziej wyjątkowe ciasta spośród wszystkich innych ciast :)
Ostatnio przygotowywałam właśnie taki serniczek z kruszonką oraz z dodatkiem kandyzowanych owoców.
Sernik jak to sernik - był przesmaczny i na jednym kawałku się nie skończyło... ;)

Składniki:
KRUSZONKA:
  • 200 g margaryny;
  • 3 i 1/2 szklanki mąki;
  • 2 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 1 jajko.
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego;
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
PONADTO:
  • 1/2 szklanki owoców kandyzowanych.
Wykonanie:
KRUSZONKA: Z podanych składników utrzeć w palcach kruszonkę. Na spód tortownicy wsypać 3/4 powstałej kruszonki.
MASA SEROWA: Jajka utrzeć z cukrami do białości. Dodać twaróg oraz mąkę, zmiksować. Do masy dodać owoce kandyzowane, wymieszać. Masę wylać na kruszonkę. Pozostałą kruszonkę posypać po masie serowej. Całość piec około 80 minut w 175 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim sernik jeszcze na godzinę.

Przepięknie wyrósł :)


Przepis bierze udział w akcji:

fabryka sernika

6 komentarzy:

  1. Ale wyrósł! Dobrze, że nie postanowił opuścić blaszki :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki a Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Ci fantastycznie wyrósł :) poproszę kawałek :) najpierw wyskubię kruszonkę, a później zjem resztę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny sernik, wspaniale Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik wyszedł przepyszny!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)