środa, 6 maja 2015

Jeżyk





Znacie jeżyka? :) Jeszcze tak niedawno był to jeden z najpopularniejszych deserów na wszelakich przyjęciach. 
Może warto znowu przygotować takiego słodkiego jeżyka dla swoich gości...?
A może będzie do wspaniały pomysł na wypiek dla Waszych pociech, z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka? :)
Każdy powód jest dobry żeby przygotować takiego jeżyka i się nim zajadać ;)

Składniki:
JEŻ:
  • 250 g masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 3 łyżki kakao;
  • kilka kropli aromatu migdałowego;
  • 5 opakowań herbatników.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki gorącej wody.
DO DEKORACJI:
  • migdały w słupkach, groszki, paluszki - dekoracja dowolna.
Wykonanie:
JEŻ: Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać kakao oraz aromat, zmiksować. Na końcu dodać bardzo drobniutko pokruszone herbatniki, całość wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ozdobny półmisek i uformować jeżyka (można sobie pomóc nożem maczanym w gorącej wodzie).
POLEWA CZEKOLADOWA: Składniki na polewę roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu gdy polewa zrobi się jednolita i lśniąca. Polewą oblać jeżyka. Wytrzeć nadmiar polewy z półmiska.
Na końcu jeżyka dowolnie ozdobić. Całość wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.

4 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)