Znacie jeżyka? :) Jeszcze tak niedawno był to jeden z najpopularniejszych deserów na wszelakich przyjęciach.
Może warto znowu przygotować takiego słodkiego jeżyka dla swoich gości...?
A może będzie do wspaniały pomysł na wypiek dla Waszych pociech, z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka? :)
Każdy powód jest dobry żeby przygotować takiego jeżyka i się nim zajadać ;)
Składniki:
JEŻ:
- 250 g masła;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- 3 łyżki kakao;
- kilka kropli aromatu migdałowego;
- 5 opakowań herbatników.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 1/2 kostki margaryny;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżki gorącej wody.
DO DEKORACJI:
- migdały w słupkach, groszki, paluszki - dekoracja dowolna.
Wykonanie:
JEŻ: Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać kakao oraz aromat, zmiksować. Na końcu dodać bardzo drobniutko pokruszone herbatniki, całość wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ozdobny półmisek i uformować jeżyka (można sobie pomóc nożem maczanym w gorącej wodzie).
POLEWA CZEKOLADOWA: Składniki na polewę roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu gdy polewa zrobi się jednolita i lśniąca. Polewą oblać jeżyka. Wytrzeć nadmiar polewy z półmiska.
Na końcu jeżyka dowolnie ozdobić. Całość wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Świetny pomysł! Jeżyk jest przeuroczy :)
OdpowiedzUsuńale smakowity ten jeżyk :) super pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚliczny i smakowity kąsek z Twojego jerzyka. :)
OdpowiedzUsuńCudny jeżyk.
OdpowiedzUsuń