wtorek, 19 maja 2015

Najlepszy jabłecznik (z pianką i kruszonką)



Ten jabłecznik upiekła moja Mama. Zasmakował mi tak bardzo, że musiałam go sfotografować i opublikować na blogu. JEST REWELACYJNY! Wilgotny, nie za słodki, a ta kruszonka to po prostu mistrzostwo :D Mało kiedy aż tak bardzo zachwycam się jakimś ciastem, ale jak już się tak dzieje, to uwierzcie mi - musicie wypróbować ten przepis! :)

Składniki:
KRUSZONKA:
  • 4 żółtka;
  • 250 g margaryny;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
PIANKA:
  • 4 białka;
  • 1/2 szklanki cukru.
NADZIENIE:
  • 1/2 kg jabłek;
  • 1/2 kg brzoskwiń;
  • 1 kisiel cytrynowy;
  • 1 szklanka cukru.
Wykonanie:
KRUSZONKA: Składniki na kruszonkę posiekać nożem, następnie rozcierać w palcach aż do momentu powstania kruszonki. Połowę kruszonki wysypać na spód niewielkiej blaszki, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
NADZIENIE: Jabłka i brzoskwinie obrać i pokroić na kawałki. Podprażyć je w garnku, dodając odrobinę wody. Gdy owoce zmiękną (ale się nie rozpadną) dodać cukier i kisiel, wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć na spód ciasta.
PIANKA: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Pianę wyłożyć na owocowe nadzienie. Wierzch posypać resztą kruszonki. Całość piec 30-35 minut w 180 st. C.

4 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)