poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasteczka serowe w cynamonowym cukrze







Bardzo ciekawe ciastka. Zupełnie inne niż do tej pory miałam okazję spróbować.
Upieczone ciasto kojarzy mi się trochę z ciastem francuskim.
I choć nie będę ich wychwalać pod niebiosa, to i tak polecam Wam je wypróbować :)
Ja jednak wolę tradycyjne ciasteczka ;)

Składniki:
  • 200 g zamrożonego masła;
  • 200 g twarogu;
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 żółtka;
  • 2 łyżki zimnej wody;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 łyżka cynamonu.
Wykonanie:
Masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony twaróg oraz mąkę. Ciasto szybko zagnieść. Następnie dodać żółtka i wodę, ponownie zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać z ciasta kółka. W miseczce wymieszać cukier razem z cynamonem. 
Kółko obtoczyć w cynamonowym cukrze


Następnie złożyć je na pół


I znowu na pół


Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Ciastka piec pół godziny w 180 st. C.

5 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)