czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto mocno czekoladowe z bakaliami







Ciasto mocno czekoladowe - ma w sobie aż trzy czekolady!
A że ja czekoladę ubóstwiam, to nie mogło mi nie smakować :)
Niby zwykłe ciacho, a jednak niezwykłe - po spróbowaniu go ma się ochotę na jeszcze i jeszcze... dodatek rodzynek i orzechów jest jak wisienka na torcie :) bakalie dodają całego charakteru temu ciachu.
Polecam w 101%! :)

Składniki:
CIASTO:
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 6 jajek;
  • 20 dag margaryny;
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 10 dag posiekanych orzechów;
  • 10 dag rodzynek.
POLEWA:
  • 100 g białej czekolady.
Wykonanie:
CIASTO: Masło z czekolada rozpuścić w garnuszku. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Cały czas miksując, dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz roztopioną czekoladę. Na końcu dodać orzechy i rodzynki. Masę przelać do dużej keksówki. Piec 45-50 minut w 180 st. C.
POLEWA: Białą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać po gorącym cieście. Odstawić do wystygnięcia.

6 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)