Bardzo soczysta, mięsista i smaczna :) zupełnie inna niż tradycyjne babki. Z dodatkiem kremu z mascarpone czyni ją wyjątkową.
Babka trafia w Wasze smaki? Jeśli tak, to przygotujcie ją w swojej własnej kuchni. Już podaję przepis ;)
Składniki:
BABKA:
- 1 puszka ananasów w kawałkach;
- 250 g margaryny;
- 1 szklanka cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 4 jajka;
- 500 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- kilka kropli aromatu rumowego;
- 1/2 szklanki mleka.
PONADTO:
- 250 g serka mascarpone;
- 1 łyżka cukru pudru;
- spora garść wiórek kokosowych.
Wykonanie:
BABKA: Ananasy odsączyć. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Kolejno dodawać po jednym jajku. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sól i wymieszać. Cały czas miksując dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Wlać aromat rumowy, zmiksować. Na końcu wsypać ananasy i zamieszać łyżką. Masę wylać do natłuszczonej formy na babkę. Piec 60-70 minut w 180 st. C. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia.
Mascarpone zmiksować z cukrem, przystroić babkę. Wiórka podprażyć na patelni i posypać po kremie.
Przepis bierze udział w akcji:
Świetnie wyrosła, pachnie aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńBabki w takim wydaniu to jeszcze nie widziałem! Jest ekscytująca :D
OdpowiedzUsuńMniam, kusi tym egzotycznym smakiem :)
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł! :D
OdpowiedzUsuńPyszota.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowana :) A jak musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł w ananasem;) a babka piękna!
OdpowiedzUsuń