poniedziałek, 24 listopada 2014

Babka Piña Colada





Bardzo soczysta, mięsista i smaczna :) zupełnie inna niż tradycyjne babki. Z dodatkiem kremu z mascarpone czyni ją wyjątkową.
Babka trafia w Wasze smaki? Jeśli tak, to przygotujcie ją w swojej własnej kuchni. Już podaję przepis ;)

Składniki:
BABKA:
  • 1 puszka ananasów w kawałkach;
  • 250 g margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 4 jajka;
  • 500 g mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • kilka kropli aromatu rumowego;
  • 1/2 szklanki mleka.
PONADTO:
  • 250 g serka mascarpone;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • spora garść wiórek kokosowych.
Wykonanie:
BABKA: Ananasy odsączyć. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Kolejno dodawać po jednym jajku. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sól i wymieszać. Cały czas miksując dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Wlać aromat rumowy, zmiksować. Na końcu wsypać ananasy i zamieszać łyżką. Masę wylać do natłuszczonej formy na babkę. Piec 60-70 minut w 180 st. C. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i odstawić do wystygnięcia.
Mascarpone zmiksować z cukrem, przystroić babkę. Wiórka podprażyć na patelni i posypać po kremie.

Przepis bierze udział w akcji:

W orzechowym raju 3

8 komentarzy:

  1. Świetnie wyrosła, pachnie aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babki w takim wydaniu to jeszcze nie widziałem! Jest ekscytująca :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, kusi tym egzotycznym smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie udekorowana :) A jak musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł w ananasem;) a babka piękna!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)