Przepyszne muffinki mojego pomysłu.
Orzechowe z kawową nutką. Do tego delikatny krem z serkiem mascarpone.
Całość komponuje się idealnie, posmakuje każdemu! :)
Składniki:
MUFFINKI:
- 150 ml oleju;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 łyżki kakao;
- 1/2 szklanki orzechowego cappuccino w proszku;
- 3 jajka;
- 3/4 szklanki mleka;
- 2 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki dowolnych siekanych orzechów.
KREM:
- 200 ml śmietany kremówki;
- 250 g serka mascarpone;
- 3 łyżki cukru pudru;
- odrobina brązowego barwnika.
Wykonanie:
MUFFINKI: Do miski przesiać mąkę, proszek, kakao oraz cappuccino. Do tego dodać cukier. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki (oprócz orzechów). Następnie połączyć obydwie masy i wymieszać łyżką. Na końcu wsypać orzechy i wymieszać. Ciasto przekładać do papilotek. Piec 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
KREM: Kremówkę i mascarpone zmiksować na sztywny krem. Dodać cukier i jeszcze przez chwilę miksować. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik i zmiksować. Kremy wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie udekorować nim muffinki: po jednej stronie szprycy ułożyć biały krem, a po drugiej stronie brązowy. Wyciskać na muffinki.
Przepis bierze udział w akcji:
Piękne i smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPyszne! Genialne zestawienie, smak muffinek i krem z serka mascarpone doskonale ze sobą współgrają :)
OdpowiedzUsuńMniam, pychota :) I ten krem jak ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKrem wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń