czwartek, 20 listopada 2014

Orzechowe muffinki z kremem




Przepyszne muffinki mojego pomysłu.
Orzechowe z kawową nutką. Do tego delikatny krem z serkiem mascarpone.
Całość komponuje się idealnie, posmakuje każdemu! :)

Składniki:
MUFFINKI:
  • 150 ml oleju;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1/2 szklanki orzechowego cappuccino w proszku;
  • 3 jajka;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki dowolnych siekanych orzechów.
KREM:
  • 200 ml śmietany kremówki;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • odrobina brązowego barwnika.
Wykonanie:
MUFFINKI: Do miski przesiać mąkę, proszek, kakao oraz cappuccino. Do tego dodać cukier. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki (oprócz orzechów). Następnie połączyć obydwie masy i wymieszać łyżką. Na końcu wsypać orzechy i wymieszać. Ciasto przekładać do papilotek. Piec 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
KREM: Kremówkę i mascarpone zmiksować na sztywny krem. Dodać cukier i jeszcze przez chwilę miksować. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik i zmiksować. Kremy wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie udekorować nim muffinki: po jednej stronie szprycy ułożyć biały krem, a po drugiej stronie brązowy. Wyciskać na muffinki.

Przepis bierze udział w akcji:

W orzechowym raju 3

4 komentarze:

  1. Piękne i smacznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Genialne zestawienie, smak muffinek i krem z serka mascarpone doskonale ze sobą współgrają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pychota :) I ten krem jak ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)