wtorek, 21 lipca 2015

Truskawkowe tiramisu







Najlepsze ciasto z truskawkami, jakie przygotowałam w tym sezonie.
Pewnie słyszeliście już o truskawkowym tiramisu. Przejrzałam wiele stron w poszukiwaniu idealnego tiramisu z truskawkami. Jednak żadne nie przypadło mi do gustu. Były za drogie lub niepotrzebnie skomplikowane.
Dlatego przygotowałam tiramisu według własnego pomysłu i już się dzielę z Wami przepisem ;)

Składniki:
  • 400 g podłużnych biszkoptów;
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 200 g białej czekolady;
  • 400 g truskawek.
PONCZ:
  • sok truskawkowy lub syrop rozrobiony z wodą.
PONADTO:
  • 50 g wiórków białej czekolady.
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Po tym czasie cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Niewielką blaszkę wyłożyć papierem. Śmietanę podzielić na pięć części a truskawki na trzy. Tiramisu przygotowywać warstwowo:

1. Warstwa biszkoptów namoczonych w ponczu.

2. Warstwa bitej śmietany.

3. Warstwa truskawek.

4. Warstwa bitej śmietany.

5. I znów warstwa biszkoptów namoczonych w ponczu.

Czynności powtarzać aż do otrzymania trzech warstw biszkoptów. Wierzch pokryć bitą śmietaną, truskawkami i posypać wiórkami białej czekolady. Schładzać przez co najmniej dwie godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

7 komentarzy:

  1. Nie wątpię ,że najlepsze ,wspaniale się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam i bardzo mi smakowało. Dzisiaj częstuje się twoim. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ten przepis, fantastyczne smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, kocham takie ciasta. Wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pierwszym zdjęciu wygląda jak ciasto ;) Bardzo apetyczny deserek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Napisać pyszne to za mało, to jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)