Niby zwykły sernik ale w odmienionej wersji :)
Zamiast wylepiać ciastem tortownicę, porobiłam z niego kuleczki :)
Warto wypróbować sernik w takiej wersji - nie tylko dobrze smakuje ale i prezentuje się ślicznie na gościnnym stole.
Składniki:
CIASTO:
- 1/2 kg mąki;
- 20 dag margaryny;
- 20 dag cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 3 łyżki kakao.
MASA SEROWA:
- 5 jajek;
- szczypta soli;
- 75 dag twarogu dwukrotnie zmielonego;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- 3 łyżki kaszy manny;
- 1 łyżeczka oleju.
Wykonanie:
CIASTO: Dużą tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i posiekać. Dodać resztę składników (oprócz kakao) i zagnieść krótko. Podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao. Zagnieść obydwie masy osobno aż do momentu, gdy każda z nich będzie jednolita. Z obu ciast formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
3/4 kuleczek położyć na dno tortownicy.
MASA SEROWA: Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem, kaszą manną i olejem. Następnie do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Masę wylać na spód z kuleczek.
Wierzch posypać resztą kulek.
Sernik piec około półtorej godziny w 180 st. C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wow, niesamowite! Nie dość, że pewnie pysznie smakuje, to do tego jak pięknie wygląda. :-) Uwielbiam sernik więc bardzo chętnie bym zjadła kawałeczek. :p
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to wymyśliłaś:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, podoba mi się ten sernik :)
OdpowiedzUsuńTak się właśnie zastanawiałam czym są te kuleczki... :) ale już mam odpowiedź!
OdpowiedzUsuńUroczy :D
OdpowiedzUsuńNo nic, dziś robię taki sernik :D
OdpowiedzUsuńWygląda super! Chyba nie mam już wyjścia i muszę zrobić, bo pokazałam mężowi a to straszny łasuch :D
OdpowiedzUsuń