sobota, 23 maja 2015

Różowe trufle czekoladowe






Dziś dodaję przepis, który możecie wykorzystać na zbliżający się Dzień Mamy :)
Pomyślcie tylko jaki to wspaniały prezent - dostać takie właśnie, własnoręcznie przygotowane trufelki! Nie dostaniecie takich w żadnym sklepie ;)
Czekoladowa trufla obtoczona w różowym pudrze prezentuje się prześlicznie - wystarczy już tylko ozdobne pudełeczko ;)
Zastanawiacie się pewnie co to za różowy puder. Otóż to nic innego, jak zmielone liofilizowane owoce. Nie są drogie, jeden taki batonik z liofilizowanych owoców kosztuje około 2 zł. Ja znalazłam je w sieci marketów Netto - na półce dla diabetyków :)

Składniki:
TRUFLE:
  • 150 g gorzkiej czekolady;
  • 50 g mlecznej czekolady;
  • 100 g serka mascarpone;
RÓŻOWY PUDER:
  • jeden batonik z liofilizowanych owoców (10 g) - dostępny w markecie Netto;
  • 4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
TRUFLE: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Mascarpone zmiksować, dodając partiami roztopioną czekoladę. Powstałą masę chłodzić w lodówce, do momentu gdy będzie dość twarda, by formować z niej trufle. Po tym czasie uformować z masy kuleczki.
RÓŻOWY PUDER: Batonik zmielić na proszek, dodać cukier puder, wymieszać. Kuleczki obtaczać w gotowym pudrze. Przechowywać w lodówce.

Batonik z liofilizowanych owoców dostałam w sieci marketów Netto, na półce z żywnością dla diabetyków


Przepis bierze udział w akcjach:

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015 Wiosenne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Piekne!
    Bardzo lubie trufelki wszelakie i na pewno ucieszylabym sie z takiego prezentu!
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne trufelki, pyszne i tak uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne trufelki! piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie różowiutkie te trufelki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)