sobota, 25 kwietnia 2015

Rolada twarożkowa z rodzynkami




Ciekawa w smaku rolada mojego pomysłu :)
Tradycyjne składniki, niewymyślny i nieskomplikowany przepis.
Prosta i niedroga w wykonaniu - nic tylko piec ;)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 3 jajka;
  • 1 żółtko;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki mąki;
  • 60 g stopionego masła;
  • 3/4 szklanki rodzynek.
MASA SEROWA:
  • 200 g twarogu trzykrotnie zmielonego;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki;
  • 2 śmietan-fixy.
PONCZ:
  • sok z połowy cytryny;
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody.
PONADTO:
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać rodzynkami.
BISZKOPT: Białka zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier, cały czas miksować. Na końcu dodać mąkę oraz przestudzone, stopione masło. Wymieszać całość łyżką. Masę wylać na blaszkę z rodzynkami. Biszkopt włożyć do piekarnika i piec 10-12 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjąć biszkopt i odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Następnie biszkopt przełożyć z blaszki na deseczkę. Odkleić papier do pieczenia. W tym momencie widać rodzynki. Należy jeszcze raz obrócić roladę, tym razem kładąc ją na ściereczkę. Roladę zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótszego boku. Odstawić i w tym czasie przygotować nadzienie.
MASA SEROWA: Twarożek utrzeć z cukrem. Dodać śmietankę i miksować do uzyskania kremu. Na końcu dodać śmietan-fixy i jeszcze chwilę miksować.

ROLADA: Całkiem ostudzony biszkopt delikatnie odwinąć i nasączyć go ponczem. Następnie wyłożyć krem i rozsmarować. Roladę zwinąć, przełożyć na deseczkę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)