To już ostatni przepis... w tym roku oczywiście :)
Seromak, czyli bardzo dobrany i smaczny duet:)
Robiłam i jadłam pierwszy raz.
I choć z przyjemnością sięgałam po to ciacho, to i tak wolę zwykły, tradycyjny makowiec:)
Składniki:
KRUCHY SPÓD:
- 20 dag mąki;
- 5 dag cukru;
- 10 dag margaryny;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA MAKOWA:
- 800 g gotowej masy makowej;
- 3 białka.
MASA SEROWA:
- 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru;
- 1/3 szklanki oleju;
- 3 żółtka;
- 3 całe jajka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
PONADTO:
- lukier do dekoracji.
Wykonanie:
KRUCHY SPÓD: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim średniej wielkości formę i podpiec przez 10 minut.
MASA MAKOWA: Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód.
MASA SEROWA: Białka całych jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno a pozostałe składniki zmiksować razem. Na końcu do masy serowej dodać białka i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć na masę makową i rozsmarować. Piec 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto udekorować lukrem.
Przepis bierze udział w akcji: