sobota, 24 stycznia 2015

Tarta czekoladowo-pomarańczowa






Tarta, która składa się z kilku przepysznych warstw:
1. Ciasteczkowy spód.
2. Serek ricotta z kandyzowaną skórką pomarańczową.
3. Krem czekoladowy smakujący jak trufla.
4. Galaretka pomarańczowa.
Całość komponuje się wyśmienicie, polecam wypróbować! :)


Składniki:
CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 350 g ciasteczek markizów (u mnie Hity waniliowe);
  • 100 g masła.
BIAŁA WARSTWA:
  • 250 g serka ricotta;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
CZEKOLADOWA WARSTWA:
  • 200 ml śmietany kremówki;
  • 200 g gorzkiej czekolady.
PONADTO:
  • 2 galaretki pomarańczowe.
Wykonanie:
CIASTECZKOWY SPÓD: Ciasteczka dobrze rozdrobnić - ja zrobiłam to w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuścić na gazie i wlać do ciasteczek, zagnieść. Masą wyłożyć spód i boki formy na tartę, wstawić do lodówki na 15 minut.
BIAŁA WARSTWA: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą łyżką i wyłożyć na ciasteczkowy spód.
CZEKOLADOWA WARSTWA: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno a następnie cały czas ubijając wlać przestudzoną czekoladę. Gdy masa będzie jednolita, wylać ją na białą warstwę. Wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na wierzch tarty. Chłodzić przez dwie godziny.


Przepis bierze udział w akcji:
Tarta słodka czy wytrawna?

wtorek, 20 stycznia 2015

Ryżowe ciasteczka







Najlepsze ciasteczka na świecie - zawsze kruche i zawsze wychodzą!
Nie ma możliwości aby te ciasteczka się nie udały :)
Przepis pochodzi z naszego rodzinnego przepiśnika i korzystaliśmy z niego dziesiątki razy.


Składniki:

  • 160 g kleiku ryżowego;
  • 250 g margaryny;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 4 spore łyżki wiórków kokosowych;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • marmolada.
Wykonanie:
Miękką margarynę posiekać razem z kleikiem. Dodać pozostałe składniki (oprócz marmolady) i całość zagnieść ręką. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce. W każdym ciasteczku zrobić otwór.


Ciasteczka piec do zarumienienia, około 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Ciasteczka dekorować marmoladą.

Przepis bierze udział w akcji:

Karnawałowe Słodkości!

sobota, 10 stycznia 2015

Eklery z budyniem






Po co przepłacać w cukierni, jeśli można niewielkim kosztem przygotować całą masę przepysznych eklerów we własnej kuchni :) 
U mnie nic już po nich nie zostało ale jak tak patrzę na te zdjęcia, to mam ochotę zrobić je znowu... UWIELBIAM EKLERY, a Wy? :)

Składniki:
EKLERY:
  • 1 szklanka wody;
  • 125 g margaryny;
  • 1 szklanka mąki;
  • 4 jajka.
KREM:
  • 650 ml mleka;
  • 2 budynie waniliowe;
  • 200 g masła;
  • 3/4 szklanki cukru.
PONADTO:
  • 100 g deserowej czekolady.
Wykonanie:
EKLERY: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. Gdy masa będzie odchodzić od garnka, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masę zmiksować i dodawać po jednym jajku. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyciskać ze szprycy masę w kształcie eklerków. Piec 25 minut w 200 st. C. Po upieczeniu eklerki wyjąć z piekarnika i gdy będą przestudzone, przekrajać wzdłuż.
KREM: 500 ml mleka wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować, często mieszając. W pozostałym mleku wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zacznie bulgotać. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gotowym kremem nadziewać eklery.
POLEWA: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i oblać eklery.

sobota, 3 stycznia 2015

Budyniowe muffinki




Te muffinki nie mają budyniowego nadzienia, lecz budyń w proszku został dodany do masy przed upieczeniem, co sprawia że muffinki mają rewelacyjną konsystencję! Nie są zbyt suche ani zbyt mokre - idealne. Kawałki czekolady są jak wisienka na torcie... ;)

Składniki:
  • 100 g budyniu w proszku;
  • 200 ml oleju;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki mleka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 50 g mlecznej czekolady.
Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić. W jednej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajka i mleko), a do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem i budyniem, dodać cukier. Następnie obydwie masy połączyć ze sobą, mieszając łyżką. Na końcu wsypać czekoladę i zamieszać. Ciasto przekładać do papilotek i piec około 20 minut w 180 st. C.

czwartek, 1 stycznia 2015

Twarożkowe laseczki





Co prawda już po Świętach ale kompletnie zapomniałam o tym przepisie na świąteczne twarożkowe laseczki. Na zdjęcia natknęłam się zupełnie przypadkiem - z nudów przeglądając zdjęcia w aparacie.
Nie ma możliwości, bym za rok przed Świętami pamiętała żeby je dodać na bloga ;) dlatego dodaję je teraz - spóźnione... ale nie ma potrzeby, żeby dekorować je świątecznie :)
Można zjeść lekko oprószone cukrem pudrem i i tak będą wyśmienite!

Składniki:
LASECZKI:
  • 3 szklanki mąki;
  • 1/2 kg dwukrotnie zmielonego twarogu;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
LUKIER CYTRYNOWY:
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 4-5 łyżek soku z cytryny;
  • odrobina czerwonego barwnika.
Wykonanie:
LASECZKI: Wszystkie składniki po prostu wrzucić do miski i zagnieść. Gdy ciasto będzie już gładkie, podzielić je na kilka porcji i na stolnicy toczyć z niego cienkie wałeczki. Układać je na blaszce formując laseczki. Piec 20 minut w 180 st C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
LUKIER: Do soku dodać barwnik, zamieszać. Do cukru dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej soku. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru. Gotowym lukrem dekorować laseczki.

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!