Te muffinki nie mają budyniowego nadzienia, lecz budyń w proszku został dodany do masy przed upieczeniem, co sprawia że muffinki mają rewelacyjną konsystencję! Nie są zbyt suche ani zbyt mokre - idealne. Kawałki czekolady są jak wisienka na torcie... ;)
Składniki:
- 100 g budyniu w proszku;
- 200 ml oleju;
- 2 jajka;
- 4 łyżki mleka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 50 g mlecznej czekolady.
Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić. W jednej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajka i mleko), a do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem i budyniem, dodać cukier. Następnie obydwie masy połączyć ze sobą, mieszając łyżką. Na końcu wsypać czekoladę i zamieszać. Ciasto przekładać do papilotek i piec około 20 minut w 180 st. C.
My mamy ostatnio fazę muffinkową, ale z budyniu nigdy jeszcze nie robiliśmy, wiec przy następnej okazji zajrzę tutaj ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do kliknięcia w kategorię "muffinki" - tam jeszcze więcej pomysłów :D
UsuńŚwietne muffinki :-)
OdpowiedzUsuńA ja myślałam, że mają nadzienie budyniowe...;)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy muffinek z dodatkiem budyniu do ciasta, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniam, jestem pewna, że smakowały bajecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Właśnie zrobiłam babeczki i wyszły przepysznie-jednak zamiast urosnąć ładnie do góry zrobiły się z nich grzybki. Czy przyczyną tego może być mniejsza ilość budyniu (60g)? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńNie wiem co mogło być przyczyną ale na pewno nie jest to mniejsza ilość budyniu. I nie jest to nic złego, jeśli w środku były ładnie wypieczone :)
Usuńtak samo :( a może za dużo tłuszczu? i jedna łyżeczka czy łyżka proszku do pieczenia?
Usuńooooooojjjjjjjjjjjj mniiiaaaaaaaaammmmm dzieciaki oszalały
OdpowiedzUsuńWłaśnie upieklam pyszne rozplywaja się w ustach tylko zamiast czekolady dalam rodzynki
OdpowiedzUsuńMuffinki bardzo smaczne. Ale mega słodkie. Następnym razem (a będzie następny) dodam 1/3 szkl. cukru. I wypróbuję z innymi smakami budyniu (teraz były ze śmietankowym).
OdpowiedzUsuńMuffinki sa rzeczywiscie pyszne! Ja dodalam 2 opakowania budynii (2x40g) I troszeczke wiecej maki. Nastepnym razem tez dodam mniej cukru bo faktycznie as dosc slodkie, ale to moze dla tego ze budynie ktore dodalam byly z cukrem. ;-)
OdpowiedzUsuńProszku do pieczenia należy dać ŁYŻKĘ czy ŁYŻECZKĘ?
OdpowiedzUsuńŁyżeczję
UsuńZrobiłam dzisiaj te babeczki - szukałam prostego i smacznego przepisu - nie zawiodłam się. Babeczki smakowały przepysznie - w środku puszyste z chrupiącym wierzchem. Dziękuję za przepis :-) Następnym razem zrobię od razu z podwójnej ilości składników.
OdpowiedzUsuńZmniejszylam ilość cukru i użyłam budyniu czekoladowego (bez cukru) - wyszły rewelacyjne, wilgotne w środku i kruche na zewnątrz. Jedne z lepszych muffinow, jakie jadlam☺️
OdpowiedzUsuńRobiłam je już kilka razy, w różnych wersjach i wariacjach, waniliowe z kawałkiem gruszki w środku, śmietankowe z kawałkiem czekolady i czekoladowe z bananowym farszem :-). Robi się je błyskawicznie i wychodzą za każdym razem :-).
OdpowiedzUsuńSa przepyszne 😊 chyba najlepsze z wszystkich babeczek jakie robilam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie takich budyniowych muffinek jeszcze nie miałem okazji robić, ale widzę, że prezentują się całkiem fajnie. Ja także bardzo chwalę sobie babeczki czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i w sumie za każdym razem wychodzą one idealnie.
OdpowiedzUsuńSa przepyszne,ja zrobiłam z budyniem czekoladowym
UsuńZrobiłam i są przepyszne! Dałam troszkę mniej cukru niż w przepisie i są wyśmienite�� Polecam z całego serducha! ������
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie ile mufibek wyjdzie z tego przepisu
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne, tylko nałożyłam za dużo i troszkę powychodziły z foremek :), rodzynek nie polecam - u mnie się potopiły:(, ogólnie super przepis 👍😍
OdpowiedzUsuń