piątek, 29 sierpnia 2014

Tort kawowo-czekoladowy






Tort zrobiłam na swoje 22. urodziny :) dlatego to musiał być w 100% MÓJ smak. No i był: kawa i czekolada <3
Zamiast delikatnego biszkoptu w moim torcie jest ciężkie i wilgotne ciasto czekoladowe, bo takie wolę :) Do tego krem baaardzo kawowy i jestem w niebie :D

Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 2 szklanki mąki;
  • 25 dag cukru;
  • 5 jajek;
  • 20 dag margaryny;
  • 3 łyżki oleju;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1/3 szklanki wody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
KREM KAWOWY:
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 300 g białej czekolady;
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej drobno mielonej).
PONCZ:
  • 1/3 szklanki wrzątku;
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.
PONADTO:
  • 250 g serka mascarpone;
  • 1 łyżka kakao do oprószenia.
Wykonanie:
CIASTO CZEKOLADOWE: W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukry, kakao, olej i wodę. Gotować często mieszając, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozbełtać i dodać do masy kakaowej, wymieszać szpatułką. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać partiami do masy kakaowej, mieszając dokładnie szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać dwiema partiami do masy kakaowej, delikatnie wymieszać. Całość wylać do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 st. C. Po tym czasie ciasto wyjąć z blaszki i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
KREM KAWOWY: Czekolady i kawę roztopić w kąpieli wodnej (wymieszać do połączenia). Kremówkę ubić na sztywno. Do kremówki wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Krem wstawić do lodówki do zestygnięcia (1,5 - 2 godziny).
Z ciasta czekoladowego skroić górkę, a następnie przekroić je wzdłuż. Dolny blat nasączyć ponczem (kawa rozpuszczona we wrzątku).
Z kremu kawowego odłożyć 3 spore łyżki do dekoracji. Następnie 1/2 kremu rozsmarować na nasączonym blacie. Drugi blat również nasączyć i przykryć nim krem. Górę ciasta także nasączyć ponczem. Pozostałym kremem wysmarować górę i boki tortu.
DEKORACJA: Serek mascarpone zmiksować z odłożonymi wcześniej trzema łyżkami kremu. Dowolnie udekorować tort i posypać kakao (przez sitko).
Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Bakaliowe kulki

PRZEDSTAWIAM DWUSETNY PRZEPIS NA BLOGU :)






Mam dla Was przepis na nieziemsko łatwe i nieziemsko pyszne bakaliowe pralinki. Znajdziecie w nich: suszone owoce, orzechy, migdały i wiórki kokosa. Do tego odrobina miodu a całość zwieńczona polewą czekoladową :)
Skusicie się?...

Składniki:
  • 30 dag suszonych owoców (u mnie pół na pół morele i ananas);
  • 3 łyżki płynnego miodu;
  • 3 łyżki mielonych migdałów;
  • 3 łyżki mielonych orzechów;
  • 3 łyżki wiórków kokosowych;
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 50 g białej czekolady.
Wykonanie:
Suszone owoce zmielić w maszynce. Dodać migdały, orzechy, kokos i miód. Całość dobrze wymieszać (najlepiej ręką). Z ciasta formować małe kuleczki.



Kulki włożyć do lodówki do stwardnienia na 45 minut.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąć kulki z lodówki.

DEKOROWANIE: Kulkę nabić na małą wykałaczkę, zanurzyć w czekoladzie. Drugą wykałaczką ściągnąć z kulki nadmiar czekolady. Kulkę położyć na papier. Tak samo postępować z resztą kulek. Po oblaniu ich mleczną czekoladą, wstawić je do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyjąć kulki. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią kulki, tworząc kreseczki. Tak przygotowane kuleczki włożyć do lodówki na pół godziny.


Przepis bierze udział w akcji:

Lekkie desery bez piekarnika vol 2

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Serowy domek







Klasyka :) w moim domu gości często.
Ten sernik to smak mojego dzieciństwa.
I choć może wydawać się trudny w wykonaniu, to wcale taki nie jest!
Zapewne większość z Was zna już ten przepis :)
No i jest mała nowość na blogu :) Od dziś pod przepisami znajdziecie ramkę, w której będą zawarte "dobre rady" dotyczące przepisu :) Ta ramka powstała dlatego, że często mam różne uwagi/sugestie do jakiegoś ciasta ale nie wiedziałam gdzie je umieścić. 
Uważacie, że taka ramka to dobry pomysł? 

Składniki:
MASA SEROWA:
  • 70 dag twarogu dwukrotnie mielonego;
  • 1 kostka masła;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3 łyżki kakao;
  • opakowanie cukru waniliowego.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 3 łyżki masła;
  • 3 łyżki mleka.
PONADTO:
  • 6 opakowań herbatników.
Wykonanie:
MASA SEROWA: Miękkie masło zmiksować z cukrami. Dodać twaróg, zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, zmiksować.
SKŁADANIE CIASTA:

1. Na folii aluminiowej ułożyć herbatniki (tak jak na zdjęciu):



2. Na herbatniki wyłożyć 1/2 białej masy:


3. Ułożyć koleją warstwę herbatników:


4. Na herbatniki wyłożyć 1/2 masy kakaowej:


5. Ciasto dobrze złapać za obydwie strony i razem ze złotkiem złożyć:


6. Delikatnie podociskać całość:


7. Całe ciasto zawinąć szczelnie w złotko i wstawić do lodówki:


8. Tak samo postąpić z pozostałą masą. W ten sposób powstaną nam dwa domki:


9. Domki chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąć domki z lodówki, odwinąć delikatnie ze złotka i oblać polewą (na spodzie można zostawić złotko). Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

środa, 13 sierpnia 2014

Drożdżówka mojej Mamy





Najlepsza, bardzo wyrośnięta, pulchna, z dodatkiem jagód i mnóstwa kruszonki.
Tak może smakować tylko drożdżówka mojej Mamy :)
I choć ten wypiek gości u nas w domu bardzo często, to nie mam pojęcia czemu do tej pory nie podzieliłam się z Wami tym rewelacyjnym przepisem.
Polecam go sobie zapisać ;)

Składniki:
ROZCZYN:
  • kostka drożdży;
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka mąki.
CIASTO:
  • 1 kg mąki;
  • 4 jajka;
  • szczypta soli;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 1 szklanka ciepłego mleka;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 3/4 szklanki cukru.
KRUSZONKA:
  • garść wcześniej przygotowanego ciasta;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki mąki;
  • 1 łyżka margaryny.
PONADTO:
  • 1/2 szklanki jagód;
  • roztrzepane jajko.
Wykonanie:
ROZCZYN: Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać resztę składników i odstawić aż drożdże podwoją swoją objętość.
CIASTO: Jajka roztrzepać z cukrami i solą. Do tego przesiać mąkę, dodać ciepłe mleko, olej i rozczyn. Całość bardzo dobrze zagnieść (moja mama robi to 20 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto do blachy (zostawiając garść do kruszonki).
KRUSZONKA: Wszystkie składniki połączyć i rozetrzeć palcami.
Wierzch drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać jagodami i kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdżówkę włożyć do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec godzinę.

Czasem zapomnę zrobić zdjęcia w przekroju ale udało mi się zrobić takie na szybko ;)

Przepis bierze udział w akcji:

Lato w pełni!

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Muffinki porzeczkowo-kokosowe

PODSUMOWANIE LIPCA :)
W TAK GORĄCYM MIESIĄCU NAJWIĘCEJ ODSŁON MIAŁ PRZEPIS NA BARDZO ORZEŹWIAJĄCĄ TARTĘ CYTRYNOWĄ NA ZIMNO :)
PRZEPIS DO WYPRÓBOWANIA RÓWNIEŻ W SIERPNIU :D WYSTARCZY KLIKNĄĆ W LINK :)

_________________________________________________________ 






W tym roku niestety nie nacieszyłam się porzeczkami. Z tych co urosły w naszym ogródku został zrobiony sok na zimę i te muffinki :) no i po porzeczkach...
To niestety pierwszy i ostatni przepis z porzeczkami w tym roku :(
Polecam Wam połączenie tych owoców razem z kokosem :)
Słodkie ciasto z kwaskowatymi porzeczkami i nutka kokosu, czy to może nie smakować?...

Składniki:
  • 200 g mąki;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • 1 jajko;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1 szklanka umytych i osuszonych porzeczek;
  • wiórki kokosowe.
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać cukier i 4 łyżki wiórków kokosowych, wymieszać. Do osobnej miski wbić jajko, roztrzepać je widelcem. Do jajka dodać olej i mleko, wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche, całość niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przekładać do papilotek. Każdą muffinkę posypać łyżeczką porzeczek oraz 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych. Piec 20-25 minut w 180 st. C.

Przepis bierze udział w akcjach:

Porzeczkowo mi 2014 Lato w pełni!