czwartek, 30 lipca 2015

Tarta jagodowa z kremem patissiere







U Was też taka nieciekawa pogoda? :(
Na poprawę humoru zaserwowałam sobie rewelacyjną tartę - Wy też spróbujcie :)
Kruchy, czekoladowy spód, bardzo delikatny krem patissiere i świeże jagody prosto z lasu.
Mi smakowało i to bardzo! :)

Składniki:
SPÓD:
  • 350 g ciasteczek markizów z czekoladowym kremem;
  • 100 g masła.
KREM PATISSIERE:
  • 4 żółtka;
  • 125 g cukru;
  • 40 g mąki;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 450 ml mleka.
PONADTO:
  • jagody.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno zmielić, np. w maszynce do mielenia mięsa. Masło roztopić i gorące wlać do ciasteczek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową masą wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm. Odstawić.
KREM PATISSIERE: Żółtka utrzeć z 1/3 podanej ilości cukru. Do tego dodać mąkę i wymieszać łyżką. W rondelku podgrzać mleko z resztą cukru i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, energicznie mieszając wlać je do ubitych żółtek. Gdy składniki się połączą, przelać ponownie do rondla. Gotować, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Lekko przestudzony wylać na ciasteczkowy spód. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Tartę posypać jagodami i wstawić jeszcze na dwie godziny do lodówki.

Przepis bierze udział w akcji:
Letnie owoce

piątek, 24 lipca 2015

Truskawkowa delicja





A jednak powstał jeszcze deser z truskawek :)
To nic innego jak zwykły biszkopt, truskawki, galaretka i polewa czekoladowa.
Prosty deser. Chociaż nie pasowała mi do niego czekolada... kilka zostawiłam bez czekolady i to one smakowały mi bardziej.
Wypróbujcie ten przepis a zamiast truskawek możecie dodać co tylko chcecie ;)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
PONADTO:
  • 2 galaretki truskawkowe;
  • truskawki drobno pokrojone.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200 g mlecznej czekolady;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka mleka.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na dużą blaszkę i piec w 170 st. C przez 15 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie wykrajać z niego kółka wielkości dna Waszej foremki na muffiny.


Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Ostawić do przestygnięcia. Do foremek na muffinki włożyć pokrojone truskawki.


Następnie zalać je galaretką.


Wstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie, na nie do końca stężałą galaretkę położyć biszkopty i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie delicje wyjąć z foremek. Najlepiej włożyć foremkę na dosłownie parę sekund do ciepłej wody.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać delicje. Wstawić je jeszcze na godzinę do lodówki.

Przepis bierze udział w akcji:

Letnie owoce

wtorek, 21 lipca 2015

Truskawkowe tiramisu







Najlepsze ciasto z truskawkami, jakie przygotowałam w tym sezonie.
Pewnie słyszeliście już o truskawkowym tiramisu. Przejrzałam wiele stron w poszukiwaniu idealnego tiramisu z truskawkami. Jednak żadne nie przypadło mi do gustu. Były za drogie lub niepotrzebnie skomplikowane.
Dlatego przygotowałam tiramisu według własnego pomysłu i już się dzielę z Wami przepisem ;)

Składniki:
  • 400 g podłużnych biszkoptów;
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 200 g białej czekolady;
  • 400 g truskawek.
PONCZ:
  • sok truskawkowy lub syrop rozrobiony z wodą.
PONADTO:
  • 50 g wiórków białej czekolady.
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Po tym czasie cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Niewielką blaszkę wyłożyć papierem. Śmietanę podzielić na pięć części a truskawki na trzy. Tiramisu przygotowywać warstwowo:

1. Warstwa biszkoptów namoczonych w ponczu.

2. Warstwa bitej śmietany.

3. Warstwa truskawek.

4. Warstwa bitej śmietany.

5. I znów warstwa biszkoptów namoczonych w ponczu.

Czynności powtarzać aż do otrzymania trzech warstw biszkoptów. Wierzch pokryć bitą śmietaną, truskawkami i posypać wiórkami białej czekolady. Schładzać przez co najmniej dwie godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

poniedziałek, 13 lipca 2015

Koszyczki bezowe z bitą śmietaną i owocami






Obłędnie pyszne, po prostu rewelacyjne!
Jedno z najlepszych połączeń na świecie, czyli beza, bita śmietana i owoce.
Mogłabym jeść ten deser bez końca.
Nie potrzeba więcej słów, podaję więc przepis, który WARTO zanotować :)

Składniki:
BEZOWE KOSZYCZKI:
  • 6 białek;
  • 300 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
PONADTO:
  • 400 ml śmietany 36%;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • dowolne owoce.
Wykonanie:
BEZOWE KOSZYCZKI: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na końcu dodać kartoflankę i sok z cytryny, zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować kółka, np. od ronda szklanki. Pianą napełnić szprycę. Pianę wyciskać na kółka - najpierw spód a następnie boki "koszyczka". Środek pozostawić pusty. Koszyczki suszyć przez dwie godziny w 100 st. C. Jeśli beza zacznie zbyt szybko brązowieć - zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej).


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, cały czas miksując. Przed podaniem bezowe koszyczki napełnić bitą śmietaną i udekorować owocami.

środa, 8 lipca 2015

Torcik makowo-agrestowy






Coś dla wielbicieli mało słodkich ciast :)
Agrestowy krem jest świetny - kwaskowaty i orzeźwiający.
Dzięki niemu to ciasto jest wprost idealne na upalne dni!
W tym roku to już ostatni przepis z wykorzystaniem agrestu. Z pozostałych zrobię dżem -pychotka! ;)

Składniki:
BISZKOPT MAKOWY:
  • 5 jajek;
  • 15 dag cukru pudru;
  • 12 dag mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 10 dag suchego maku;
  • 3/4 szklanki agrestu.
KREM AGRESTOWY:
  • 500 g dojrzałego agrestu;
  • 120 g cukru;
  • 3 żółtka;
  • 3 całe jajka;
  • 150 g masła.
PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody;
  • kieliszek spirytusu.
Wykonanie:
BISZKOPT MAKOWY: Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na przemian z cukrem pudrem. Masę dobrze zmiksować aby była puszysta. Mąki przesiać z proszkiem. Do mąki dodać mak i wymieszać. Masę mączną wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Na masę rozłożyć agrest. Biszkopt piec około 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie przekroić go wzdłuż.
KREM AGRESTOWY: Agrest oczyścić. Przełożyć go do garnka, dodać odrobinkę wody i gotować aż się rozpadnie. Po tym czasie ugnieść go jeszcze np. tłuczkiem do ziemniaków. Do agrestu dodać cukier i mieszać aż się rozpuści, podgrzewając na wolnym ogniu. Jajka rozbić trzepaczką razem z żółtkami i wlać je do agrestu cały czas mieszając. Na końcu dodać masło. Całość podgrzewać tak długo aż masło się rozpuści (nie przerywając mieszania). Odstawić do wystygnięcia. Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, następnie przełożyć je kremem. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 6 lipca 2015

Tarta z owocami i kremem budyniowym






Bardzo prosta w wykonaniu i przepyszna tarta :)
Przygotujcie ją u siebie w domu i dodajcie do niej mnóstwo owoców - jakich tylko chcecie.
Zachwycicie nie tylko oczy domowników ale również ich podniebienia... ;)

Składniki:
SPÓD:
  • 350 g ciasteczek markizów z kremem waniliowym;
  • 100 g masła.
KREM BUDYNIOWY:
  • 750 ml mleka;
  • 2 budynie waniliowe;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 200 g masła.
PONADTO:
  • dowolne owoce.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno zmielić, np. w maszynce do mielenia mięsa. Masło roztopić i gorące wlać do ciasteczek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową masą wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm. Odstawić. 
KREM BUDYNIOWY: Proszek budyniowy wymieszać z mąką. Z powstałego proszku, mleka i cukru ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Budyń zostawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować, następnie dodawać po łyżce budyniu, nie przerywając miksowania. Gotowy, jednolity krem wyłożyć na ciasteczkowy spód tarty.
Umyte owoce ułożyć na kremie według własnych upodobań. Aby owoce ładnie błyszczały można je oblać żelatyną rozpuszczoną w wodzie lub galaretką.

Tarta była tak dobra, że doczekała się powtórki :) tym razem dodałam też kiwi.