Jak zima, to koniecznie marcepan :) W połączeniu ze śliwkami smakuje naprawdę rewelacyjnie. Niby zwykłe ciasto a jednak urzeka.
Ja kocham marcepan - pokochałam również to ciasto!
Składniki:
- 250 g margaryny;
- 200 g cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- szczypta soli;
- 5 jajek;
- 200 g pokruszonej masy marcepanowej;
- 250 g mąki pszennej;
- 75 g mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki mielonych migdałów;
- 200-300 g śliwek;
- spora garść migdałów w słupkach;
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrami do białości. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać marcepan i mielone migdały, utrzeć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy, cały czas miksując. Ciasto wylać do niewielkiej blaszki. Na cieście układać połówki śliwek (skórką do dołu), posypać migdałami w słupkach. Piec 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta, posypać je cukrem pudrem.