czwartek, 30 października 2014

Pszenny warkocz





Czy może być coś smaczniejszego na jesienną kolację, od takiego pszennego warkocza z dżemem i gorącym kakao? NIE! :) Dlatego czym prędzej mobilizujcie siły i przygotujcie takie cudo we własnej kuchni. Wasza rodzinka Wam podziękuje, zapewniam ;)

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody;
  • 1 płaska łyżeczka soli;
  • 2 płaskie łyżeczki cukru;
  • 20 g świeżych drożdży;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 białko.
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier, ciepłą wodę i dwie łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie do większej miski przesiać resztę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodać sól i olej. Gdy drożdże się spienią, dodać je do mąki i wymieszać. Następnie ciasto ugnieść ręką i dobrze wyrobić (ja robię to przez 20 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować wałek. Końce wałeczków skleić razem i spleść delikatnie luźny warkocz. Końce złączyć. Warkocz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie wysmarować go rozbełtanym białkiem. Piec 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzić na kratce.

niedziela, 26 października 2014

Biszkopt z kisielową pianką





Jakie proste a jakie smaczne!
Najlepsza jest kisielowa pianka - delikatna, słodziutka, rozpływająca się w ustach.
Robiłam już to ciasto dwa razy i zrobię na pewno jeszcze nieraz. Zdobyło serce moje oraz mojej rodzinki :) Spróbujcie również. Przepis na duuużą blachę ;)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KISIELOWA PIANKA:
  • 2 dowolne kisiele (u mnie truskawkowe);
  • 2 dowolne galaretki (u mnie wiśniowe);
  • 500 ml śmietany kremówki.
PONADTO:
  • 2 dowolne galaretki (u mnie poziomkowe);
  • 10 dag jagód/poziomek/malin.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na blaszkę i piec w 170 st. C przez 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia, po tym czasie przekroić go wzdłuż. Jedną część włożyć do blaszki, a drugą położyć na deseczce. Wziąć większy kieliszek i wykrajać nim kółeczka z biszkoptu umieszczonego na deseczce.
KISIELOWA PIANKA: Kisiele ugotować według przepisu na opakowaniu (nie pomijając cukru). Do gorącego kisielu wsypać dwie galaretki, wymieszać, następnie odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno, następnie cały czas ubijając dodawać do niej po łyżce kisielu. Masę wstawić do lodówki. Tężejącą wylać na spód biszkoptowy. Masę przykryć biszkoptem z dziurkami, zsuwając go delikatnie z deseczki. 
Dwie galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. W otwory w biszkopcie powkładać dowolne owoce i zalać je tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki na 3 godziny.

czwartek, 23 października 2014

Tarta z musem morelowym






Kolejna wariacja tarty bez pieczenia :) a na blogu znajdziecie już ich kilka...
Dla fanów moreli to strzał w dziesiątkę. A i dla wielbicieli białej czekolady też się coś znajdzie ;) gdyż krem przygotowany jest z duuużą jej ilością... :)
Zapraszam po przepis!

Składniki:
CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 350 g ciasteczek markizów typu "hit";
  • 100 g masła.
BIAŁA MASA:
  • 400 ml śmietany kremówki;
  • 250 g białej czekolady.
MUS MORELOWY:
  • 200 g obranych i wydrążonych moreli;
  • 2 łyżki cukru;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 1/3 szklanki wody.
Wykonanie:
CIASTECZKOWY SPÓD: Ciasteczka zmielić (np. w maszynce do mielenia mięsa). Masło roztopić i dodać do zmielonych ciasteczek. Całość dobrze zagnieść i tak przygotowaną masą wyłożyć spód i boki formy na tartę. Wstawić do lodówki. 
BIAŁA MASA: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Cały czas miksując, wlewać do śmietany przestudzoną czekoladę. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Można zostawić trochę masy do dekoracji.
MUS MORELOWY: Morele rozgotować na mus, pod koniec gotowania dodać cukier i wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i całość wlać do musu morelowego, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Chłodny mus wylać na bitą śmietanę. Tartę wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

wtorek, 14 października 2014

Chleb dyniowy





Uwielbiam domowe chleby. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Dyniowy chleb to niebo w buzi! Próbowaliście już taki? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Smakuje rewelacyjnie, no i ten kolor :) kanapki z takim chlebem prezentują się obłędnie!

Składniki:
  • 1/2 małej dyni (średnica ok. 30 cm);
  • 5 dag drożdży;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 2 płaskie łyżeczki cukru;
  • 1 płaska łyżeczka soli;
  • 1 kg mąki.
Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i gotować z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż dynia zmięknie. Następnie ugnieść ją tłuczkiem do ziemniaków. Masę wyłożyć na durszlak i odcedzić. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawić do spienienia. Mąkę przesiać, dodać sól i dynię. Następnie dodać rozczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wierzch chleba posmarować białkiem i posypać pestkami dyni. Piec 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć z formy.

wtorek, 7 października 2014

Marchewkowe muffinki






Dziś mam dla Was słodziutkie maleństwa z dodatkiem zdrowej marchewki i mniej zdrowego kremu ;)
Muffinki są bardzo 'mięsiste' i wilgotne. Idealne do kawy czy herbaty a nawet na drugie śniadanie. Mi przypadły do gustu w stu procentach!

Składniki:
MUFFINKI:
  • 225 g mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 180 g marchewki startej na drobnych oczkach;
  • 2 jajka;
  • 100 g cukru.
KREM:
  • 200 ml śmietany 36%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
MUFFINKI: Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać. W drugiej misce rozbełtać jajka i dodać je do suchej masy. Do tego dodać marchewkę, całość wymieszać do połączenia składników. Masę przekładać do papilotek. Piec 25 minut w 180 st. C. Po tym czasie muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
KREM: Wszystkie składniki zmiksować razem na sztywny krem. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie dekorować kremem muffinki.

piątek, 3 października 2014

Eklerki z kremem z dyni

PODSUMOWANIE WRZEŚNIA:
W ZESZŁYM MIESIĄCU NAJWIĘKSZĄ POPULARNOŚCIĄ CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA CIASTO Z CAŁYCH POMARAŃCZY! ZAPRASZAM, KTO JESZCZE NIE PRÓBOWAŁ PRZEPISU ;)

___________________________________________________






Jak co roku - musi u mnie w domu zagościć coś pysznego z dodatkiem dyni.
W tym roku padło na eklerki z kremem dyniowym mojego pomysłu :)
Próbowaliście kiedyś takich? Myślę, że nie, dlatego gorąco polecam wypróbować. Smak dyni jest delikatny i leciutko wyczuwalny.
Zostawiam Was z przepisem i niedługo wracam z nowym pomysłem na wykorzystanie dyni... ;)

Składniki:
EKLERKI:
  • 1 szklanka wody;
  • 125 g margaryny;
  • 1 szklanka mąki;
  • 4 jajka.
KREM DYNIOWY:
  • 250 g serka mascarpone;
  • 250 g obranej i pokrojonej w kawałeczki dyni;
  • 100 ml śmietany kremówki;
  • 4 łyżki cukru pudru.
PONADTO:
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
EKLERKI: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. Gdy masa będzie odchodzić od garnka, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masę zmiksować i dodawać po jednym jajku. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyciskać ze szprycy masę w kształcie eklerków. Piec 25 minut w 200 st. C. Po upieczeniu eklerki wyjąć z piekarnika i gdy będą przestudzone, przekrajać wzdłuż.
KREM: Kosteczki dyni wrzucić do garnuszka, podlać odrobiną wody i gotować do zmięknięcia. Następnie ugnieść. Wystudzoną dynię przecisnąć przez szmatkę, w celu pozbycia się wody. Dynię dodać do miski, do tego wlać kremówkę, serek mascarpone i cukier. Całość miksować, aż masa będzie sztywna. Krem schłodzić przez godzinę w lodówce, następnie przekładać nim eklerki. Posypać cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcji:

Dynia na słodko i słono