Prosty wypiek, czyli babkowe ciasto z kisielem + owoce z galaretką. Do tego polewa z lukru i kolorowa posypka :) Całość nieskomplikowana w wykonaniu :)
A i barwników nie musicie posiadać, żeby wykonać w całości różowe ciasto.
Jeśli lubicie takie babkowe ciasta oraz owocowe musy, to właśnie jest ciasto dla Was ;) ja wykorzystałam zapasy mrożonych owoców.
Składniki:
CIASTO:
- 3 jajka;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 200 g roztopionej margaryny;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 2 czerwone kisiele (u mnie wiśniowe).
MUS OWOCOWY:
- 250 g dowolnych owoców (u mnie jagody, truskawki, poziomki, ananas);
- 2 czerwone galaretki (u mnie poziomkowe);
- 2 szklanki wrzątku.
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1/3 szklanki ciepłej wody;
- kilka kropli soku z buraczków lub różowy barwnik;
- posypka.
Wykonanie:
CIASTO: Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodawać kisiel w proszku oraz mąkę przesianą z proszkiem. Cały czas miksując wlać powoli przestudzoną margarynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 170 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć i przestudzić. Następnie przekroić wzdłuż.
MUS OWOCOWY: Owoce zmiksować na gładki mus. Galaretki rozpuścić we wrzątku. Do przestudzonych galaretek dodać mus i wymieszać. Wstawić do lodówki. Blaty ciasta najlepiej nasączyć sokiem owocowym. Gdy mus owocowy zacznie tężeć, wylać go na blat ciasta i przykryć drugim blatem.
LUKIER: Wszystkie składniki na lukier połączyć razem i dobrze wymieszać. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru, a jeśli zbyt gęsty - dodać więcej wody. Lukrem oblać ciasto i posypać kolorową posypką. Wstawić do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia.