piątek, 25 kwietnia 2014

Różowe ciasto owocowe




Prosty wypiek, czyli babkowe ciasto z kisielem + owoce z galaretką. Do tego polewa z lukru i kolorowa posypka :) Całość nieskomplikowana w wykonaniu :)
A i barwników nie musicie posiadać, żeby wykonać w całości różowe ciasto.
Jeśli lubicie takie babkowe ciasta oraz owocowe musy, to właśnie jest ciasto dla Was ;) ja wykorzystałam zapasy mrożonych owoców.

Składniki:
CIASTO:
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 200 g roztopionej margaryny;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 2 czerwone kisiele (u mnie wiśniowe).
MUS OWOCOWY:
  • 250 g dowolnych owoców (u mnie jagody, truskawki, poziomki, ananas);
  • 2 czerwone galaretki (u mnie poziomkowe);
  • 2 szklanki wrzątku.
LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1/3 szklanki ciepłej wody;
  • kilka kropli soku z buraczków lub różowy barwnik;
  • posypka.
Wykonanie:
CIASTO: Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodawać kisiel w proszku oraz mąkę przesianą z proszkiem. Cały czas miksując wlać powoli przestudzoną margarynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 170 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć i przestudzić. Następnie przekroić wzdłuż.
MUS OWOCOWY: Owoce zmiksować na gładki mus. Galaretki rozpuścić we wrzątku. Do przestudzonych galaretek dodać mus i wymieszać. Wstawić do lodówki. Blaty ciasta najlepiej nasączyć sokiem owocowym. Gdy mus owocowy zacznie tężeć, wylać go na blat ciasta i przykryć drugim blatem.
LUKIER: Wszystkie składniki na lukier połączyć razem i dobrze wymieszać. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru, a jeśli zbyt gęsty - dodać więcej wody. Lukrem oblać ciasto i posypać kolorową posypką. Wstawić do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia.

środa, 23 kwietnia 2014

Mazurek serowy





"Mazurek serowy" - pod taką nazwą widnieje przepis na ten sernik w przepiśniku mojej Mamy. Sernik robiony u mnie w domu wielokrotnie.
Pyszny, wilgotny i puszysty. Gościł u nas na świątecznym stole :)

Składniki:
CIASTO KAKAOWE:
  • 30 dag mąki;
  • 20 dag masła;
  • 10 dag cukru pudru;
  • 2 łyżki kakao.
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego;
  • 10 dag margaryny;
  • 6 jajek;
  • 30 dag cukru;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie:
CIASTO KAKAOWE: Masło posiekać razem z cukrem pudrem. Do tego przesiać mąkę i kakao. Ciasto dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części - jedną mniejszą, drugą większą. Z ciasta uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 minut.
Większą kulę ciasta kakaowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 180 st. C.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać twaróg i zmiksować. Następnie dodać cukier waniliowy i budyń, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Na to zetrzeć kulę mniejszego ciasta kakaowego. Całość piec godzinę w 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcjach:

Wielkanocne Smaki - edycja IV Smaki dzieciństwa

piątek, 18 kwietnia 2014

Babeczki motylki





Dziś wpis bardzo wiosenny dla poprawy humoru:)
Mam dla Was przepyszne, cytrynowe babeczki motylki. Nie tylko uroczo wyglądają, ale również smakują nieziemsko.
Gdy zobaczyłam je na stronie mojewypieki.com - od razu zapisałam je na mojej długiej liście "do zrobienia". I w końcu doczekały się swojej kolejki:)

Z tego miejsca chciałam wszystkim Wam życzyć zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych. Najlepiej spędzonych w rodzinnym gronie:) a do tego baaaarrdzo mokrego Dyngusa i oczywiście - bogatego Zająca;)

Składniki:
BABECZKI:
  • 160 g masła;
  • 120 g cukru;
  • 165 g mąki pszennej;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 jajka;
  • skórka starta z 1 cytryny;
  • kilka kropli olejku cytrynowego (opcjonalnie).
KREM:
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • kilka kropli olejku cytrynowego (opcjonalnie).
PONADTO:
  • 1/2 szklanki ulubionego dżemu (u mnie wieloowocowy);
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
BABECZKI: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie dodać skórkę z cytryny i olejek, zmiksować. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładać do papilotek. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Babeczki wyjąć i wystudzić. Wystudzonym babeczkom odciąć "kapelusiki". Każdą babeczkę wysmarować odrobiną dżemu.
KREM: Wszystkie składniki włożyć razem do miski i zmiksować na sztywną masę. Schłodzić. Gotowym kremem przyozdobić babeczki. "Kapelusiki" przeciąć na pół i umieścić w kremie. Powstaną skrzydełka. Na końcu całość posypać cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcjach:

Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

Źródło

wtorek, 15 kwietnia 2014

Muffinki z Prince Polo




Kolejny dowód na to, że do muffinek można włożyć dosłownie wszystko:)
Jak to przeważnie bywa - sam dodatek Prince Polo nie jest wyczuwalny.
Ale muffinki są smaczne, czekoladowo-wafelkowe i ciekawie się prezentują;)
Jeszcze przed ich upieczeniem miałam w planach ozdobić je czekoladowym kremem. Ale gdy zobaczyłam jak uroczo popękały, to zrezygnowałam;)

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 i 1/3 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 jajko;
  • 4 pokruszone wafelki Prince Polo (lub inne);
  • 15 kostek czekolady.
Wykonanie:
Jajko ubić trzepaczką, dodać mleko i olej, wymieszać razem. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem i dodać cukry, wymieszać. Połączyć obydwie masy, niezbyt długo mieszając. Na końcu dodać pokruszone w dość duże kawałki wafelki. Wymieszać. Łyżkę ciasta przełożyć do papilotek. Na każdą z nich położyć kostkę czekolady i przykryć jeszcze odrobiną ciasta. Muffinki piec 25-30 minut w 175 st. C.

Przepis bierze udział w akcji:

Babki i babeczki

niedziela, 13 kwietnia 2014

Kawowa tarta






Uwierzycie, że masa kawowo-śmietanowa po prostu rozpływa się w ustach?
Nie jest "żelowata" ani sztywna - po prostu jak chmurka :)
Nie da się opisać konsystencji tej tarty słowami - musicie jej spróbować ;)
Nie jest trudna w wykonaniu. Nie jest też przesłodzona, ale jeden kawałek skutecznie zaspokaja ochotę na coś słodkiego :) 

Składniki:
SPÓD:
  • 350 g ciastek markizów (np. Hit lub Oreo);
  • 100 g masła.
MASA KAWOWO-ŚMIETANOWA:
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  • 170 ml wrzątku;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 5 łyżeczek żelatyny.
GALARETKA KAWOWA:
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  • 120 ml wrzątku;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 3 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno pokruszyć w malakserze (lub tak jak ja - zmielić w maszynce do mielenia). Do ciastek dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód i boki formy na tartę. Wstawić do lodówki.
MASA KAWOWO-ŚMIETANOWA: Kawę rozpuszczalną i cukier rozpuścić we wrzątku. Następnie dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę lekko ubić - nie żeby była sztywna. Chodzi tylko o wprowadzenie do śmietany pęcherzyków powietrza. Przestudzoną kawę przelać przez sitko do śmietany i znów lekko ubić do połączenia. Masę wstawić na ok. 15-20 minut do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
GALARETKA KAWOWA: Kawę rozpuszczalną i cukier rozpuścić we wrzątku. Następnie dodać żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia. Przelać przez sitko w celu pozbycia się ewentualnych grudek żelatyny. Przestudzoną kawę wstawić do lodówki na ok. 15-20 minut. Gdy zacznie tężeć, wylać na masę kawowo-śmietanową. Całość chłodzić jeszcze przez co najmniej 2 godziny.

wtorek, 8 kwietnia 2014

Królewska szarlotka




Ta szarlotka naprawdę wszystkim nam smakowała :)
Powstała z potrzeby chwili i jak zwykle słoik jabłek przygotowanych jesienią nadał się doskonale.
Kruche ciasto, pyszna masa jabłkowa i puszysta pianka - nic więcej do szczęścia nie trzeba :D
Przepis pochodzi ze świetnej książki "domowe wypieki".

Składniki:
SPÓD:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 4 żółtka;
  • 1 całe jajko;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 20 dag margaryny.
MASA JABŁKOWA:
  • litrowy słoik dżemu z jabłek (lub 1kg jabłek + 1 szklanka cukru);
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 3 łyżki mielonych migdałów.
PIANKA:
  • 4 białka;
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
Wykonanie:
SPÓD: Mąkę i proszek przesiać. Dodać wiórki margaryny, żółtka, jajko, śmietanę oraz cukry. Szybko zagnieść ciasto, następnie wstawić je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem spód niewielkiej blaszki. Ciasto podpiec 15 minut w 170 st. C (tylko góra).
MASA JABŁKOWA: Gotowy dżem wymieszać z cynamonem i migdałami. Wylać na podpieczone ciasto. Jeśli nie macie dżemu, przygotujcie go, gotując w garnku jabłka oraz cukier, do momentu, aż jabłka się rozpadną. Całość piec 30 minut w 180 st. C (góra-dół). Po tym czasie na wierzch wyłożyć piankę.
PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier puder i miksować, aż do uzyskania lśniącej i sztywnej masy. Piankę wyłożyć na masę jabłkową i podpiekać 20 minut w 100 st. C (tylko góra). Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170 st. C, tylko po to, aby zarumienić górę pianki (ok 3-4 minuty). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Przepis bierze udział w akcji:

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

piątek, 4 kwietnia 2014

Sernik gotowany




Nie macie czasu na robienie sernika, a potem godziny czekania aż się upiecze?
To mam dla Was idealny przepis na smakowity sernik :)
Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka, zagotować, wylać na blaszkę i gotowe! :) Prawda że proste? Wtedy już tylko należy odstawić sernik do stężenia.
Smak może i różni się odrobinę od takiego pieczonego sernika, co nie znaczy, że jest gorszy. Zresztą spróbujcie sami ;)

Składniki:
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu;
  • 3 jajka;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 200 g masła;
  • 1/3 szklanki cukru.
LUKIER:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1/3 szklanki soku z cytryny.
PONADTO:
  • 350 g herbatników.
Wykonanie:
Spód niewielkiej blaszki wyłożyć warstwą herbatników.
MASA SEROWA: Masło roztopić w garnku. Dodać zmielony twaróg, żółtka i cukry. Mieszać aż do zagotowania. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Energicznie mieszać i chwilę pogotować, aż do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do gorącej masy serowej, dobrze wymieszać. Całość wylać na herbatniki i rozsmarować. Wierzch wyłożyć warstwą herbatników. Odstawić do przestygnięcia.
LUKIER: Składniki na lukier wymieszać razem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - wlać odrobinę wody; jeśli zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru. Wylać na przestudzony sernik. Sernik odstawić najlepiej na całą noc.

środa, 2 kwietnia 2014

Tort kajmakowy

PODSUMOWANIE MARCA: W MINIONYM MIESIĄCU NAJWIĘCEJ WYŚWIETLEŃ MIAŁ PRZEPIS NA ALKOHOLIKA. KTO NIE WIDZIAŁ NIECH KONIECZNIE TO NADROBI! ;)
NA SERIO JUŻ KWIECIEŃ???
____________________________________________________





Bardzo prosty, przesmaczny i słodziutki tort kajmakowy mojego pomysłu.
Ze stołu zniknął w mgnieniu oka.
Bardzo smakuje dzieciom - polecam :)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
PONCZ:
  • sok z 1/2 cytryny;
  • 1/3 szklanki wody.
KREM KAJMAKOWY:
  • 200 g masła;
  • puszka kajmaku.
BIAŁY KREM:
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 300 g białej czekolady.
DO DEKORACJI:
  • 1 łyżka kremu kajmakowego;
  • 200 g serka mascarpone.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na tortownicę i piec w 170 st. C przez 30 minut. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie podzielić go na trzy blaty i z każdej strony nasączyć ponczem.
KREM KAJMAKOWY: Miękkie masło zmiksować razem z kajmakiem na gładki krem. Wstawić na 20 minut do lodówki.
BIAŁY KREM: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (tylko kilka sekund, po tym czasie mieszać czekoladę) i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić, następnie wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Wstawić na 15 minut do lodówki.
DEKORACJA: Mascarpone ubić razem z 1 łyżką KREMU KAJMAKOWEGO. Wstawić do lodówki na 15 minut.
SKŁADANIE TORTU:
1. Blat biszkoptowy;
2. Krem kajmakowy;
3. Blat biszkoptowy;
4. 1/2 białego kremu;
5. Blat biszkoptowy;
6. Boki i górę tortu wyłożyć białym kremem;
7. Dekoracja.
Tort chłodzić przez 2 godziny.

Przepyszny i aksamitny krem kajmakowy :)