środa, 26 marca 2014

Trufle pistacjowe





Śliczne, słodziutkie kuleczki zadowolą każdego :)
Nie wiem jak długo jeszcze w sklepach będą dostępne pistacje na wagę, ale teraz jest ich mnóstwo. Dlatego korzystajcie póki można i nie odkładajcie tego deseru na później! Musicie tego spróbować ;)

Składniki:
  • 300 g białej czekolady;
  • 120 g serka kremowego;
  • 1/2 szklanki pistacji bez łupinek (mogą być solone);
  • odrobina zielonego barwnika;
  • wiórki kokosowe do obtoczenia.
Wykonanie:
Czekoladę połamać, wsypać do miseczki. Miseczkę wstawić na kilka sekund do mikrofalówki (nie trzymać zbyt długo, żeby czekolada się nie przypaliła). Po tym czasie wyjąć czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Można też tradycyjnie czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Pistacje grubo posiekać. Serek zmiksować razem z przestudzoną czekoladą i barwnikiem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie z masy formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 24 marca 2014

Alkoholik





Mocno czekoladowe ciasto dla dorosłych - koniecznie z chrupiącym akcentem :)
Alkoholu w cieście jest sporo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmniejszyć ilość spirytusu.
Jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to czekoladę mleczną zastąpcie deserową.
Zapraszam po przepis! :)

Składniki:
CZEKOLADOWA MASA:
  • 2 żółtka;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 3/4 kostki miękkiego masła;
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 1 łyżka kakao.
BUDYNIOWA MASA:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1/2 litra mleka;
  • kilka kropli aromatu rumowego.
PONADTO:
  • 300 g herbatników.
DO NASĄCZENIA HERBATNIKÓW:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej;
  • 250 ml wrzątku;
  • 1 i 1/2 kieliszka spirytusu.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka;
  • migdały lub orzechy do posypania.
Wykonanie:
DO NASĄCZENIA HERBATNIKÓW: Kawę zaparzyć we wrzątku, dodać spirytus, odstawić do wystygnięcia.
Małą blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
CZEKOLADOWA MASA: Czekoladę roztopić w mikrofalówce (trzymać tylko kilka sekund, żeby się nie przypaliła; po tym czasie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji). Czekoladę odstawić do przestygnięcia. Żółtka ubić z cukrem do białości. Następnie cały czas miksując dodawać masło. Na końcu wlać czekoladę i wsypać kakao, zmiksować. Krem wstawić do lodówki.
BUDYNIOWA MASA: Z podanych składników ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o dodaniu aromatu rumowego. Odstawić.
SKŁADANIE CIASTA: Herbatniki moczyć w kawie i układać na dnie blaszki. Na końcu przesmarować jeszcze pędzelkiem herbatniki. Na to wyłożyć masę czekoladową. Rozsmarować. Znów ułożyć warstwę herbatników, maczając je uprzednio w kawie i również posmarować je jeszcze odrobiną kawy. Na to wylać jeszcze ciepły budyń. Ułożyć kolejną warstwę herbatników maczanych w kawie.
POLEWA CZEKOLADOWA: Czekoladę, masło i mleko włożyć do miseczki i wszystko roztopić w mikrofalówce, pamiętając żeby nie trzymać zbyt długo. Wymieszać do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę wylać na ciasto i posypać je migdałami lub orzechami. Całe ciasto jest dość "miękkie", więc nie pomijajcie chrupiącej posypki.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

środa, 19 marca 2014

Kartofelki marcepanowe





Jedyną rozsądną rzeczą, jaką można zrobić w taką pogodę, to zostać w domu i kulać te pyszne i słodziutkie kartofelki marcepanowe :) wcale nie takie złe wyjście moim zdaniem :D
Kartofelki są dość pracochłonne, więc zróbcie je wtedy, gdy będziecie mieć więcej czasu na spędzenie go w kuchni ;)

Składniki:
  • 1 kg cukru;
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego;
  • 1 łyżka masła;
  • gorzkie kakao do obtaczania.
Wykonanie:
Ziemniaki zmielić dwukrotnie, przełożyć do garnka. Dodać cukier. Całość zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia. Do masy dodać masło i olejek, wymieszać. Masę odstawić do przestygnięcia, bardzo często mieszając. Gdy masa będzie miała konsystencję nadającą się do lepienia (po około 2 godzinach), formować kulki i obtaczać w kakao. Kulki układać na talerzu i wstawić na godzinę do lodówki. Marcepanki przechowywać w lodówce.

sobota, 15 marca 2014

Ciasto ekstra cytrynowe







Dziś na blogu bardzo wilgotne i bardzo cytrynowe ciacho.
Połączenie kwaskowatego i orzeźwiającego ciasta oraz słodkiej śmietanki jest nieziemskie. Od samego patrzenia na nie leci mi ślinka ;)
Bardzo proste w wykonaniu i niezwykle szybkie. Tu zamieszać, tu ubić i połączyć, upiec - gotowe :D

Składniki:
CIASTO:
  • 2 szklanki mąki;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3 jajka;
  • 250 g margaryny;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
DO NASĄCZENIA:
  • 2 duże cytryny;
  • 1/2 szklanki cukru.
PONADTO:
  • bita śmietana do dekoracji.
Wykonanie:
CIASTO: Miękką margarynę utrzeć razem z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Białka ubić na sztywną pianę. Końcówki miksera zmienić na mieszające i do masy maślanej dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmiksować. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 st. C.
W trakcie pieczenia ciasta przygotować poncz do nasączenia: cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok. Do skórki i soku dodać cukier i wymieszać.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu gęsto ponakłuwać patyczkiem (aż do samego dna). Na cieście rozlać przygotowany wcześniej poncz cytrynowy. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną.


Przepis bierze udział w akcji:

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

poniedziałek, 10 marca 2014

Rolada Bounty





Dziś krótko i zwięźle:
Nie za słodka rolada czekoladowa, z mnóstwem wiórek kokosowych :)

Składniki:
BISZKOPT KAKAOWY:
  • 4 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki mąki;
  • 60 g stopionego masła;
  • 3 łyżki kakao.
MASA KOKOSOWA:
  • 1 budyń śmietankowy;
  • 2 szklanki mleka;
  • 4 łyżki cukru;
  • 200 g masła;
  • 150 g wiórek kokosowych.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka.
PONADTO:
  • wiórki kokosowe do posypania.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier oraz dodawać żółtka, cały czas miksując. Wlać ostudzone masło, wsypać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w 180 st. C. Po wyjęciu ciasta odstawić je na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na czystą ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Ściereczkę z biszkoptem zwinąć wzdłuż krótszego boku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
MASA KOKOSOWA: 1 szklankę mleka wlać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu. Do pozostałego mleka wsypać budyń oraz cukier, wymieszać. Do gorącego mleka wsypać wiórki kokosowe, zamieszać. Gdy mleko się zagotuje, wlać do niego budyń i gotować, cały czas mieszając, aż budyń zacznie bąbelkować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masło ubić. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, aż do powstania kremu. Biszkopt nasączyć ponczem (np. sokiem owocowym lub wodą wymieszaną z wódką). Krem kokosowy rozsmarować na biszkopcie i z powrotem zwinąć.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewą polać roladę. Posypać wiórkami kokosowymi. Roladę wstawić na dwie godziny do lodówki.

Źródło

wtorek, 4 marca 2014

Tradycyjny tort WZ

MARZEC - WIOSNA CORAZ BLIŻEJ :) TEŻ JUŻ JĄ CZUJECIE W POWIETRZU? ;)
A JAK POCZĄTEK MIESIĄCA, TO CZAS NA PODSUMOWANIE MINIONEGO. W LUTYM WASZE SERCA ZDOBYŁ PRZEPIS NA BARDZO PROSTY I SZYBKI JABŁECZNIK. ZAJRZYJCIE W LINK ;)
______________________________________________________________







Jest to najlepszy przepis na wuzetkę. Pochodzi z przepiśnika mojej Mamy i jest sprawdzony od lat. Wilgotne ciasto czekoladowe przełożone kwaskowatym kremem. Wszystko zwieńczone deserową polewą czekoladową i słodką bitą śmietanką. Pyszne :) Spróbujcie również w prostokątnej blaszce :)


Składniki:
CIASTO:
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 jajka;
  • 100 g margaryny;
  • 1 szklanka mleka;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżki dżemu;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
KREM:
  • 250 g masła;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 5 łyżek zsiadłego mleka;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka.
PONADTO:
  • bita śmietana do dekoracji.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę, jajka i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać dżem, kakao i znowu dokładnie utrzeć. Na końcu wlać mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem. Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do niedużej formy. Piec 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić je wzdłuż. Blaty nasączyć np. wodą wymieszaną z wódką lub sokiem owocowym.
KREM: Miękkie masło utrzeć do białości. Dodać cukier i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodawać stopniowo po łyżce zsiadłego mleka i kwaśnej śmietany, stale przy tym miksując. Kwaśna śmietana łatwo się warzy w kremie. Gdy to się stanie, należy jeszcze dłużej ucierać krem (7-10 minut). Jeśli krem nadal jest zwarzony - to nic. Przełożyć takim kremem blaty i wstawić do lodówki na noc - na drugi dzień krem jest gładki i zwarty.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Gotową polewą wysmarować ciasto. Udekorować bitą śmietaną. Przechowywać w lodówce.


Przepis bierze udział w akcji:

Ciasta przekładańce